Kosovski političari: Istorijski dan za građane Kosova

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos saopštio je danas u Briselu da je Evropska komisija zaključila da je Kosovo ispunilo sve uslove za EU viznu liberalizaciju i da sad to treba da potvrde Evropski parlament i članice Unije.

Kosovski političari: Istorijski dan za građane Kosova

Kosovski zvaničnici su tom prilikom izrazili zadovoljstvo, nadajući se da će ovaj važan korak doprineti Kosovu da dođe do konačnog cilja liberalizacije viza, i integracije u EU. 

Tači: Danas je počelo rušenje prvog zida izolacije

Predsednik Kosova Hašim Tači na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za pitanja migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisom Avramopulosom izjavio je da današnja preporuka nije poklon za Kosovo, već da je to zasluga za koju se radilo.

"U moje ime i u ime delegacije izražavam zahvalnost Avramopoulosu na prijemu i odličnom sastanku. Drago mi je što smo zajedno na ovaj važan dan za Kosovo. Današnja preporuka Evropske komisije je među najboljim vestima za građane Kosova. Ovo je istorijski trenutak i priznanje za višegodišnje napore da se Kosovo integriše u srcu Evrope. Zajedno smo postigli veoma važan cilj, i verujem da će uskoro doći vreme kada će građani moći slobodno da se kreću", kazao je on na konferenciji za novinare sa komesarom Dimitrisom.

"Danas je počelo rušenje prvog zida izolacije jednog evropskog društva. Danas su pobednik i Kosovo i EU. Današnja vest okončava jedan rigorozan ciklus ispunjavanja uslova Evropske komisije", istakao je.

On je kazao da je svestan i izazova unutar EU kada se radi o migraciji i porastu populizma, ali je dodao da se, uzimajući u obzir da je Kosovo spremno, odluke moraju donositi brzo kako bi se okončala izolacija građana Kosova.

"Naše institucije će nastaviti da rade, kako bi dokazali da smo postigli napredak. Zahvaljujem Vama lično na vašoj velikoj posvećenosti, to će uticati i na proces dijaloga, koji nije lak, ali neophodan i bitan za normalizaciju odnosa sa Srbijom", dodao je on.

Haradinaj: Preporuka Evropske komisije dokaz napretka zemlje

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je odluku Evropske komisije, navodeći da je ona dokaz da se zemlja kreće prema potpunoj integraciji u evroatlantskim strukturama. Haradinaj i Vlada Kosova očekuju da će ova preporuka dobiti i podršku Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, kako bi slobodno kretanje bilo moguće do kraja godine.

Vlada Kosova je izrazila uverenje da će građani znati da cene ovo pravo i poštuju odluke i pravila evropskih institucija o slobodnom kretanju.

Pacoli: Odluka o ukidanju viza istorijski trenutak za Kosovo

Zamenik premijera i ministar spoljinh poslova Kosova Bedžet Pacoli pozdravio je pozitivnu preporuku za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, koji je danas objavila Evropska komisija.

On je odluku Evropske komisije o preporuci da se ukinu vize građanima Kosova ocenio kao istorijski trenutak za Kosovo i da ta odluka EK čini Evropsku uniju "opipljivom za građane Kosova".

"Ovaj korak ka ukidanju viznog režima predstavlja test za lidere EU i za evropsku budućnost Kosova", rekao je Pacoli.

Pacoli je takođe čestitao institucijama na poslu, angažovanju i opredeljenju da ostvare sve kriterijume koje je postavila Evropska unija u procesu ukidanja viza.

Veselji: Ovo je istorijski korak za liberalizaciju viza

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je ovo veoma dobra vest za građane Kosova.

"Ovo je prvi, istorijski korak za liberalizaciju viza", izjavio je Veselji

Deda: Pozitivnoj preporuci EK treba svi da se radujemo

Poslanik "Alternative" u Skupštini Kosova Iljir Deda, ocenio je da je odluka Evropske komisije (EK) da preporuči ukidanje viza za građane Kosova prva od tri odlike koje treba doneti kako bi građani mogli da putuju bez viza.

"Prva od tri odluke danas je uspešno doneta. Pozitivnoj preporuci Evropske komisije treba svi da se radujemo. Treću odluku donosi Savet ministara unutrašnjih poslova EU. Na jesen očekujemo da Evropska unija ispuni svoju obavezu prema građanima Kosova", napisao je Deda na svom Fejsbuk profilu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš