Kosovska vlada usvojila veći novčani paket pomoći za građane zbog posledica pandemije

Na predlog kosovskog ministarstva finansija, vlada u Prištini, koja je inače u ostavci, usvojila je na sinoćnoj sednici hitni fiskalni paket prve pomoći za građane usled pogođenosti ekonomskim posledicama u pandemiji koronavirusa.

Kosovska vlada usvojila veći novčani paket pomoći za građane zbog posledica pandemije

Ova vlada naložila je između ostalog: dvostruku isplatu za korisnike socijalne pomoći; pokrivanje mesečnih troškova zarade za zaposlene u iznosu od 170 evra za april i maj; obezbeđivanje dodatka na zaradu od 300 evra za terenske radnike koji su direktno izloženi riziku od zaraze na poslu; doplatu od 100 evra zaposlenima u prodavnicama prehrambenih proizvoda, pekarama, apotekama; isplatu mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima koji su izgubili posao. 

Na koga se odnosi i šta sve predviđa fiskalni paket objavljujemo u nastavku:

  • Dvostruka isplata vrednosti socijalne šeme za sve korisnike socijalnih šema za april i maj u iznosu do 7,650,000 evra, uključujući uplatu izvršenu u martu.
  • Doplata u iznosu od 30 evra mesečno svim korisnicima socijalnih i penzijskih sistema koji primaju mesečne isplate manje od 100 evra za april, maj i jun pod uslovom da su korisnici samo jedne šeme; kao i vraćanje na liste korisnika za korisnike kojima zbog nejavljanja ili zbog procene u periodu januar – mart 2020, nisu obnovljena njihova prava. Ova mera je u iznosu do 13,000,000.00 €.
  • Finansijska podrška kompanijama zbog pada produktivnosti usled vanredne situacije u javnom zdravstvu:
    • Pokrivanje mesečnih troškova zarade za zaposlene u iznosu od 170 evra za april i maj, mera do ukupne vrednosti od 41.000.000.
    • Subvencije za zakup do 50 odsto vrednosti zakupa za mala i srednja preduzeća za april i maj, mera u ukupnom iznosu od 12.000.000.
    • Pokrivanje troškova za penzijske doprinose za plate, a koji su u vezi sa merama za april i maj do ukupnog iznosa od 8.000.000 evra.
  • Obezbeđivanje beskamatnog odobravanja kredita preduzećima u javnom vlasništvu koja imaju finansijske teškoće zbog vanrednog stanja u javnom zdravstvu, u cilju obezbeđivanja njihove likvidnosti uz povraćaj do 31. 12. 2020, do ukupnog iznosa od 20.000.000 evra.
  • Obezbeđivanje dodatne finansijske podrške opštinama na Kosovu pogođenih pandemijom, ukoliko je potrebno zbog eventualnog produženja vanrednog stanja u javnom zdravstvu do 10.000.000 evra.
  • Obezbeđivanje dodatka na zaradu od 300 evra za terenske radnike koji su direktno izloženi riziku od zaraze na poslu (ne svim zaposlenima u ustanovi): Medicinsko osoblje (lekari i medicinske sestre), pripadnici Kosovske policije, čuvarima Popravne službe, službenici Agencije za upravljanje kriznim situacijama (vatrogasci), osoblje KBS (vojnici), radnici u karantinu – Prištinski studentski centar, inspektorima Inspektorata za rad, službenici (inspektori) Poreske uprave Kosova, Carine Kosova (carinici), službenici (inspektori) Tržišne inspekcije, službenici (inspektori) nadležni u opštinskim inspekcijama, službenici Medicine rada, za mesec april i maj do ukupnog iznosa od 15.000.000 evra.
  • Doplata od 100 evra zaposlenima u prodavnicama prehrambenih proizvoda, pekarama, apotekama, za mesece maj i april do 3.000.000 evra.
  • Isplata mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima koji su izgubili posao zbog vanredne stuacije u javnom zdravstvu za april, maj i jun do 4.000.000 evra
  • Podrška inicijativama i projektima koji imaju za cilj poboljšanje života nevećinskih zajednica na Kosovu, koje su najviše pogođene vanrednom situacijom u javnom zdravstvu do ukupno 2.000.000 evra.
  • Obezbeđivanje finasijske likvidnosti za:
    • Mikro preduzeća i samozaposlene preko određenih programa kosovskog fonda za garantovanje kredita u iznosu od 10.000 evra u periodu od 24 meseca do 15.000.000 evra.
    • Kompanije /ovlašćene kompanije koje pružaju osnovne usluge (slične onima u javnim preduzećima) sa povratkom do 31. 12. 2020, u okviru vrednosti navedene u 1.4. ove odluke.
  • Uvećanje budžeta za grantove i subvencije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za povećanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 5.000.000 evra.
  • Povećanje budžeta za grantove i subvencije Ministarstva kulture, omladine i sporta kako bi se izbegla situacija stvorena vanrednim stanjem u javnom zdravstvu u sportskim i kulturnim aktivnostima u iznosu od 5.000.000 evra.
  • Podrška izvoznicima s Kosova nakon okončanja vanrednog stanja u javnom zdravstvu u vrednosti od 10.000.000 evra.
  • Finansijska podrška kompanijama koje registruju zaposlene sa najmanje jednogodišnjim ugovorom o radu tokom vanrednog stanja u javnom zdravstvu od 130 evra za naredna dva meseca nakon registracije, do vrednosti od 6.000.000 evra i
  • Isplata mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima koji žive u teškim socijalnim uslovima koji su registrovani kao nezaposleni u nadležnoj instituciji, koji nisu korisnici bilo kog mesečnog dohotka iz kosovskog budžeta za april, maj i jun do 3.000.000 evra.

„Ministarstvo finansija i transfera je ovlašćeno rešenjem koje izdaje vlada u ostavci Kosova da odobri kriterijume, uslove i načine primene i sve ostale specifikacije neophodne za njihovu primenu u skladu sa principima upravljanja javnim finansijama. Odluka takođe obavezuje sve dotične budžetske organizacije/institucije da sprovedu odluku i odluke koje donosi ministarstvo“ navodi se u saopštenju vlade.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš