Kosovska vlada: U januaru počinje izgradnja carinskih objekata sa Srbijom

Na jučerašnjoj sednici, Vlada Kosova usvojila je odluku o eksproprijaciji nepokretnosti za izgradnju trajnih objekata integrisanog upravljanja granicom (IBM), između Republike Kosovo i Srbije. Njihova izgradnja će početi u januaru naredne godine, saopšteno je na sastanku.

Kosovska vlada: U januaru počinje izgradnja carinskih objekata sa Srbijom

Vršilac dužnosti ministra životne sredine, Ferat Šalja, rekao je da je ova odluka doneta posle zahteva od 31. avgusta ove godine.

"Odeljenje za eksproprijaciju u okviru Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja je 31.08.2016 zvaničnim putem, protokolom, od MUP-a dobilo zahtev za pokretanje postupka eksproprijacije za imovinu za izgradnju trajnih objekata za integrisano upravljanje granicama između Republike Kosovo i Republike Srbije. Granična tačka Brnjak - katastarska zona Banje, opština Zubin Potok; granična tačka Merdare - katastarska zona Merdare, opština Podujevo; granična tačka Mutivode - katastarska zona Dabiševac, opština Priština. Odeljenje za eksproprijaciju je konstatovalo da su ispunjene zakonske odredbe u Članu 4.8. i 45 Zakona o eksproprijaciji imovine i zahteva se od Vlade Kosova da izda izvršnu odluku kojom će biti odobren zahtev za eksproprijaciju u javnom interesu za vlasnike nekretnina i zemljišta za izgradnju trajnih objekata integrisanog upravljanja granicom između Republike Kosovo i Republike Srbije," rekao je on.

Ovom prilikom, liderka pregovora sa Srbijom, Edita Tahiri, rekla je da ovaj proces sa efikasnošću vodi MMPH (kosovsko ministarstvo za prostorno planiranje) i MPB (ministarstvo unutrašnjih poslova) i da će izgradnja početi u januaru naredne godine.

"Samo sam htela da kažem da ovaj proces sa efikasnošću vode MMPH i MPB pomaže da se ubrza početak izgradnje ovih stalnih objekata na tri granična prelaza gde je domaćin, u okviru sporazuma o IBM-u, Kosovo, i mogu vam reći da će, prema planu, izgradnja početi u januaru i to je moguće jedino zahvaljujući pripremama, ubrzanju i punom angažmanu ova dva ministarstva i vlade u celini," rekla je Tahiri.

Vlada Kosova je odlučila da osnuje i komisiju za merenje granice sa Crnom Gorom, kako bi se utvrdilo da li je Kosovo izgubilo deo teritorije tokom ratifikacije granične linije sa susednom zemljom.

Vlada Kosova je odlučila da komisija bude sastavljena od nekoliko institucija i organizacija u zemlji i da bude pod nadzorom predstavnika međunarodnih institucija, kao što su EULEX, KFOR, EU, američka ambasada itd.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš