Kosovska Vlada sa manjinama bez ucena

Partije iz redova manjinskih zajednica na Kosovu do sada su bile nezaobalazan deo u formiranju vlade. Njihovih 20 glasova u Skupštini, koliko im je mesta inače garantovano Ustavom, često su bili odlučujući prilikom formiranja vlade.

 Kosovska Vlada sa manjinama bez ucena

Analitičari veruju da će oni učestovati i prilikom formiranja nove vlade, ali upozoravaju da albanski predstavnici neće pristati na ucene.

Kosovski analitičari smatraju da budući mandatar za sastav vlade, pored razgovora sa albanskim partijama, moraće da vodi razgovore i sa političkim predstavnicima srpske, bošnjačke, turske, te RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) zajednice na Kosovu. Uglavnom su srpski poslanici, kojih je deset, oni koji u ovom slučaju postavljaju uslove za podršku vladi.

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, čija je koalicija sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativom Fatmira Ljimaja osvojila najviše glasova, u jučerašnjem intervjuu za RSE je izjavio da bi bilo idealno da njegova koalicija ne zavisi od poslanika iz redova manjinskih zajednica, ali dodaje da će oni biti integralni deo ustavnog procesa uz poštovanje izbornog rezultata.

Veselji je, međutim, poručio da ova koalicija neće podleći bilo čijim željama niti imponiranjima koja dolaze iz Beograda, te je skrenuo pažnju kako je "Beograd završio sa Kosovom".

Prethodno je direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić kazao kako bi Srbima trebala da pripadne jedna od tri vodećih pozicija na Kosovu, kao na primer mesto predsednika Skupštine.

Politolog Ramuš Tahiri smatra da će budući mandatar voditi razgovore sa svim partijama bez obzira kojoj zajednici one pripadale, a zavisno od interesa i od potrebnog broja glasova.

Međutim, Tahiri skreće pažnju da je u javnosti stvoreno mišljenje da ne bi bilo u redu da se napravi koalicija sa partijama iz redova manjinskih zajednica, te da se prvo treba razgovarati sa albanskim partijama, pa kasnije sa partijama iz redova manjinskih zajednica.

"To nije u redu zato što su sve zajednice ravnopravni građani Kosova i isto tako imaju jednaka prava bez obzira na etničku pripadnost. Zato moraju svi da se tretiraju jednako, zavisno od zahteva i ponuda", navodi Tahiri.

Glasovi poslanika iz redova manjinskih zajednica važni su za formiranje vlade, ali i zbog toga što je bez dvotrećinske većine njih 20 poslanika nemoguće sprovesti ustavne promene.

To je bio i glavni razlog zašto su kosovski političari u jednom periodu pokušali da transformišu Bezbednosne snage u Oružane, odnosno u Vojsku Kosova, putem zakonskih a ne ustavnih promena. Prilikom izmene glasova dvotrećinska većina manjinskih zajednica nije potrebna.

Ipak je međunarodna zajednica učinila svoje i izvršila pritisak da se Vojska Kosova formira samo ustavnim promenama. Srpski predstavnici su međutim do sada bili kategorično protiv formiranja Vojske Kosova.

Srpska zajednica na Kosovu inače ima pored deset garantovanih mesta i dva ministarska resora.

Srpska lista, koja je osvojila devet poslaničkih mesta je partija koju Beograd podržava, dok je druga opcija Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića dobila jedno mesto.

Dobar poznavalac prilika na Kosovu iz srpske zajednice Ranđel Nojkić veruje da će Srbi učestvovati u formiranju nove vlade na Kosovu, njihovi uslovi će biti isti kao i do sada, dok će albanski predstavnici verovatno izbeći ucene Srba.

"Biće Zajednica srpskih opština te i kadrovska rešenja, odnosno, šta sve Srbi pored dva ministarstva mogu da dobiji. Biće i drugih uslova ali, i ukoliko se ne ispune, neće biti neki problem. Većina albanskih predstavnika neće dozvoliti da oni zavise od Srba i pronaćiće se bilo kakvo rešenje. Srbi mogu da budu deo većine ali Albanci neće dozvoliti da od njih zavisi sudbina pojedinih zakona, bilo da li će u premijersku fotelju da sedne Haradinaj ili Kurti", navodi Nojkić.

Predstavnici Srpske liste nisu bili dostupni za današnji komentar.

Zvanični razgovori o formiranju nove vlade počeće nakon što Centralna izborna komisija potvrdi izborne rezultate, a očekuje se da će to biti sledeće nedelje.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš