Kosovska opozicija: 9 godina sa mnogo neuspeha

Poslanica pokreta "Samoopredeljenje", Aljbuljena Hadžiu, izjavila je da bi volela da, na 9. godišnjicu nezavisnosti, Kosovo bude moćna zemlja - kako iznutra, tako i na međunarodnoj sceni, ali je, prema njenim rečima - to, na žalost, suprotno.

Kosovska opozicija: 9 godina sa mnogo neuspeha

"Na žalost, zbog loše politike potčinjavanja, Kosovo se danas suočava sa velikim problemima. Prvo, nedostatkom ekonomskog razvoja, socijalne zaštite, jednakosti i pravde i sa korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom. Drugo, sa nedostatkom usklađivanja suvereniteta, odnosno, jedna trećina teritorije nije još pod kontrolom naših institucija, uz stalno mešanje Srbije na našoj teritoriji. Dakle, s jedne strane imamo podeljenu Mitrovicu, a svuda širom Kosova - nezaposlenost, siromaštvo i bedu," rekla je Hadžiu, piše "Zeri.info".

Ona je dalje rekla da je sadašnja vlada - vlada neuspeha i da će predugo trajati da se nabroje svi neuspesi, te da je, prema njenim rečima, potrebno provesti mnogo vremena u razmišljanju da bi se pronašao neki uspeh.

"Kao propusti mogu se smatrati odsustvo vojske i nemogućnost da se proširi suverenitet na celu zemlju, onda - podeljena Mitrovica, što je direktna posledica nepravednog dijaloga sa Srbijom. Ali i neispunjena obećanja za ekonomski razvoj i otvaranje radnih mesta - 320.000, što je obećano tokom kampanje obe partije. Tu je i zarobljavanje institucija u različitim oblicima i formi klijentelizma i to u svakoj instituciji," dodala je Hadžiu.

I poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Teuta Hadžiu, rekla je da su državni neuspesi brojni, a uspesi mali.

"U tom periodu, osim nekih pojedinaca, za većinu stanovništva život se nije promenio. Nema ekonomskog razvoja, nisu otvorena nova radna mesta, nema borbe protiv korupcije, nema liberalizacije viznog režima i nema formiranja vojske. Obrazovanje je u teškom stanju, zdravstvo je u stanju kolapsa. I u ovom trenutku ne znam šta se može izdvojiti kao pozitivno," rekla je Hadžiu.

Ona je dalje čestitala 10. godišnjicu Kosovu sa željom da tada bude u boljem stanju na svim poljima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš