Kosovo zvanično preuzima predsedavanje CEFTA-om

Kosovo je danas i zvanično u Briselu preuzelo predsedavanje CEFTA-om, u okviru najvažnijeg sporazuma ne samo na Zapadnom Balkanu, već i šire, a koji se odnosi na slobodnu trgovinu između ovih zemalja.

Kosovo zvanično preuzima predsedavanje CEFTA-om

Ministar trgovine i industrije (Kosova), Bajram Hasani, koji će biti predsedavajući CEFTA-e, tom prilikom je rekao da će Kosovo imati konstruktivnu ulogu tokom predvođenja CEFTA-e.

Ministar Hasani je rekao da će posebna pažnja biti usmerena na primenu postojećih sporazuma i da će biti posvećeni sprovođenju sporazuma za koje se očekuje da će biti postignuti u budućnosti.

"Kao ministar kosovske vlade i šef CEFTA-e maksimalno ćemo se truditi da ispunimo svoje obaveze kako bi ispunili ciljeve i, što je najvažnije, tokom ovog predsedavanja fokusiraćemo se na implementaciju do sada postignutih sporazuma i onih koje ćemo postići u budućnosti", rekao je ministar Hasani.

On je rekao da je strateški cilj bio uspostavljanje regionalne ekonomske zone zasnovane na kompatibilnosti sa EU i CEFTA sporazumom za promociju investicija kroz promociju regionalne trgovine.

Ministar Hasani izjavio je da će Kosovo tokom predsedavanja CEFTA-om imati pristup saradnje u kojem neće biti zanemarena nijedna od strana uključenih u ovaj sporazum.

"Tokom 2018. godine pristup Kosova biće proaktivan, radićemo na tome da se sve strane dovedu za sto i da se donose odluke koje su u korist regionalne saradnje i integracije u E, kao primarni cilj zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Hasani.

Posle tako važnog koraka za Kosovo u oblasti prodaje roba i slobodne trgovine sa zemljama ugovornim stranama, ministar Hasani je pozvao sve strane na međusobnu saradnju s obzirom na to da to vodi, rekao je Hasani, ka poboljšanju života građana ovih zemalja.

U okviru pomenutog strateškog cilja, predsedavajući CEFTA-e za 2018. godinu imaće sedam prioriteta.

Prvi prioritet biće olakšavanje slobodne trgovine roba. Harmonizacija CEFTA tržišta sa EU - drugi je prioritet. Treći prioritet je stvaranje slobodnog regiona netarifnih barijera i rešavanje trgovinskih sporova. Četvrti prioritet biće olakšanje slobodne trgovine usluga. Olakšanje slobodnog kretanja eksperata i profesionalaca i radnika, peti je prioritet. Šesti je slobodna trgovina investicija, dok je poslednji prioritet institucionalno jačanje Sekretarijata CEFTA-e.

U međuvremenu, Mirjam Feran iz Evropske komisije izjavila je da očekuje konstruktivnu saradnju sa Kosovom. Ona je rekla da je ovo veliki test za Kosovo i da bi trebalo da se fokusira na zajedničku budućnost u EU.

A ambasador Kosova u Briselu, Bernard Nikaj, rekao je da je predsedavanje CEFTA-om dobra prilika za Kosovo. On je rekao da će ministar Hasani raditi na prioritetima.

Nikaj je rekao da se nada zajedničkoj saradnji strana.

Kosovo je postalo deo CEFTA-e 2006. godine.

Ovo je drugi put da Kosovo preuzima predsedavanje CEFTA-om, a predsedavanje se svake godine rotira.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš