"Kosovo ubeđeno da ispunjava uslove za učlanjenje u Interpol, Srbija ostaje prepreka"

Kosovo ima veoma dobre šanse da bude deo Međunarodne policijske organizacije – INTERPOL i razlozi za nadu da će se ovaj proces završiti uspešno su realni, smatraju zvaničnici Vlade Kosova.

"Kosovo ubeđeno da ispunjava uslove za učlanjenje u Interpol, Srbija ostaje prepreka"

Izvršni odbor Interpola je odlučio da zahtev Kosova za članstvo u Interpol stavi na dnevni reda Generalne skupštine, koja će se održati u Pekingu, u Kini, od 26. do 29. septembra 2017.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova odlazeće Vlade Kosova, Behar Sellimi, kaže za Radio Slobodna Evropa da su očekivanja da će zahtev Kosova za učlanjenje u Interpol imati pozitivan rezultat, a na osnovu interesa koji imaju članice Interpola u oblasti bezbednosti, multilateralne i bilateralne saradnje sa Kosovom.

Međutim, Selimi kaže da prepreka u procesu učlanjenja Kosova u ovu organizaciju ostaje lobiranje Srbije, koja je protiv ovog članstva.

"Kosovo ispunjava veliki broj uslova, koji se zahtevaju za učlanjenje u organizaciju. Policija Kosova i istražni organi, a pogotovo, ponavljam, Policija Kosova - pokazala je visoki nivo profesionalizma i u akcijama regionalnog karaktera. Stoga, tehnički, i u administrativnom aspektu, Kosovo ispunjava uslove. Što se tiče političkog aspekta, jedina prepreka, ili faktor koji otežava ovaj proces je Srbija. Koliko će biti snažna ovaj put, ostaje da vidimo," rekao je Selimi, prenosi Koha.net.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš