Kosovo u 2015. zabilježilo ekonomski rast od 3,5 posto

Guverner Centralne banke Kosova Bedri Hamza izjavio je danas da Kosovo 2015. godinu završava za stopom ekonomskog rasta od 3,5 posto. Hamza je na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare kazao da su strane direktne investicije do sada dostigle vrednost od blizu 300 miliona eura.

Kosovo u 2015. zabilježilo ekonomski rast od 3,5 posto
“Centralna banka Kosova je ocijenila uzimajući u obzir porast remitence, direktnih stranih investicija i drugih faktora koji utiču na ekonomski rast, da je u 2015. rast bio oko 3,5 posto. Ako se ima u vidu ekonomsko stanje, Kosovo ima potrebu za većim rastom, ali naša procjena je da će biti oko 3,5 posto”, naveo je Hamza.

Po njegovim recima zabilježen je i porast kreditiranja, a kao rezultat poboljšanja kreditnih uslova i smanjenja interesnih normi.

“Na osnovu posljednih podataka za novembar 2015. zabilježen je porast kreditiranja za 8,3 posto, što je najveći porast posljednjih godina i to je glavni doprinos ekonomskom rastu na Kosovu u 2015. godini”, kazao je Hamza.

Naglasio je da je struktura kredita izuzetno pozitivna zato sto je uočen porast kredita u sektorima koji su u prošlosti bili manje kreditovani, kao što je sektor proizvodnje i poljoprivrede.

“U sektoru proizvodenje u 2015. godini, na osnovu posljednjih podataka za novembar mjesec, zabilježen je porast kreditiranja za 6,4 posto, dok je u poljoprivredi za 22,7 posto i to doprinosi poboljšanju situacije u tom dijelu gdje Kosovo ima najviše potreba, u porastu domaće proizvodnje i smanjenju trgovinskog deficita i nezaposlenosti”, istakao je guverner. On je rekao i da je zabilježen porast depozita za 5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Na konferenciji za novinare dodijeljena je i tradicionalna nagrada “Nagrada za mladog ekonomistu”, koja je ove godine pripala Shkumbinu Maksutaju za rad na temu “Makroekonomske odrednice bankarskog rizika-slučaj Albanije”. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš