Kosovo traži od Srbije da otvori vojnu arhivu

Komisija za nestala lica Vlade Kosova pozvala je Beograd da otvori vojni i policijski arhiv i time pomogne u pronalaženju lokacija ratnih masovnih grobnica.

Kosovo traži od Srbije da otvori vojnu arhivu
Otvaranje arhive vojske i policije Srbije mogu (nas) dovesti do masovnih grobnica“, rekao je Prenk Đetaj, predsednik komisije za nestala lica Vlade Kosova, na konferenciji za novinare u sredu.

Đetaj je dodao da komisija namerava da zatraži pomoć i od međunarodne zajednice, kako bi dobila vojne satelitske snimke koji takođe mogu pomoći u lokalizovanju masovnih grobnica.

On je nekoliko puta ponovio da je pomoć međunarodne zajednice neophodna kako bi se rasvetlile sudbine više od 1.600 nestalih lica, koja se nakon rata na Kosovu i dalje vode kao nestala.

“Još uvek postoje masovne grobnice“, istakao je on.

On je dodao da će komisija i forenzički tim Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) raditi zajedno kako bi sastavili spisak lokacija potencijalnih masovnih grobnica.

Đetaj, koji vodi dijalog između Kosova i Srbije o nestalim licima, izjavio je da Priština čeka da se nastave iskopavanja na masovnoj grobnici Križevac u oblasti Raške na jugu Srbije, koja su prekinuta zbog loših vremenskih uslova.

Priština sumnja da postoji masovna grobnica u Križevcima, blizu mesta gde su 2014. godine ekshumirani posmrtni ostaci više desetina kosovskih Albanaca ubijenih u ratu 1998–1999.

Komisija smatra da postoji potreba za memorijalnim centrom gde bi se se konzervirala i postavila odeća i drugi predmeti koje su za sobom ostavile nestale osobe koje su identifikovane.

“Oni (odeća i druge stvari) su u lošem stanju”, rekao je Đetaj.

On je dodao da će komisija tražiti od misije UN-a na Kosovu, UNMIK-a, kontejnere za čuvanje svih stvari dok ne bude gotov memorijalni centar.

Đetaj je rekao da su do sada na Kosovo vraćeni posmrtni ostaci 902 žrtve, pronađeni u masovnim grobnicama u Srbiji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš