Kosovo spremno za kandidaturu za članstvo u Savjet Evrope

Kosovo je sprovelo sve neophodne pripreme za kandidovanje za članstvo u Savet Evrope, međutim, vladini zvaničnici ne navode tačan datum kada će kandidatura da bude podnesena.

Kosovo spremno za kandidaturu za članstvo u Savjet Evrope

Iz Vlade Kosova kažu da čekaju pravi trenutak da podnesu zahtev za članstvo u Savet Evrope (SE), objašnjavajući da su izvršili sve neophodne pripreme.

"U sklopu napora ka daljem unapređenju multilateralnih odnosa, članstvo Kosova u Savet Evrope i dalje ostaje jedan od ključnih ciljeva spoljne politike", rekla je Meliza Haradinaj, politička savetnica premijera Ramuša Haradinaja.

Ona je rekla da su preduzeli sve neophodne radnje za pripremu prijave za članstvo, a prijava će biti podneta u predviđenom roku.

"Kosovo je član Venecijanske komisije, Razvojne banke Veća Evrope, koje su važne institucije Saveta Evrope", izjavila je Meliza Haradinaj za Gazeta Express.

Potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, ranije je izjavio da će se Kosovo prijaviti za članstvo u Savet Evrope u februaru, navodeći da je ovo najpovoljnije vreme za kandidaturu Kosova.

Hodžaj je pomenuo rusku suspenziju iz Saveta Evrope kao dobru geostratešku situaciju koja je favorizovala Kosovo da postane član ove organizacije.

Savet Evrope je organizacija evropskih zemalja koja nastoji da zaštiti demokratiju i ljudska prava i promoviše evropsko jedinstvo, podstičući saradnju u pravnim, kulturnim i socijalnim pitanjima.

Savet ima sedište u Strazburu, u Francuskoj. Savet Evrope osnovan je 5. maja 1949. i bavi se pitanjima od zajedničkog interesa svojih članova, uključujući ljudska prava, prevenciju kriminala, zloupotrebu droga, zaštitu životne sredine, bioetičke probleme i migracije.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš