Kosovo spremno da pomogne Amerikancima u Ukrajini

Kosovo, Albanija i Severna Makedonija izražavaju podršku Ukrajini, u trenutku kada su tenzije između ove zemlje i Rusije dostigle vrhunac. Ministarstvo odbrane Kosova izražava spremnost da određene komponente Kosovskih bezbednosnih snaga stavi na raspolaganje SAD u slučaju da to bude zatraženo za bilo koju misiju, prenosi Slobodna Evropa.

Kosovo spremno da pomogne Amerikancima u Ukrajini

Zapadne zemlje upozoravaju da bi situacija mogla brzo da eskalira u ruski napad na Ukrajinu, iako Moskva to poriče. Ruska država nedeljama postavlja trupe na granici sa svojim susedom, kao i na ukrajinskom poluostrvu Krim.

Načelnik za strateške komunikacije u Ministarstvu odbrane Kosova, pukovnik Sefer Isufi, kaže da su Kosovske bezbednosne snage postigle sve do sada – u svakoj dimenziji razvoja svojih sposobnosti i operativnih kapaciteta – zahvaljujući „nezamenljivoj podršci" SAD.

“S obzirom na to da je naš savez sa SAD prirodan i veoma jak, mi smo u potpunosti posvećeni podršci SAD-u i njihovim snagama u svakoj misiji u kojoj veruju da mogu da angažuju naše profesionalne vojne komponente“, kaže Isufi.

On dodaje da SAD najbolje znaju koje komponente KBS-a mogu da angažuju u svojim operativnim snagama.

Kosovske bezbednosne snage su prošle godine prvi put bile deo međunarodne mirovne misije u Kuvajtu, zajedno sa američkim trupama.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je putem objave na Tviteru, 22. januara, izrazila podršku Kosova Ukrajini.

U odgovoru za RSE, Kancelarija predsednika Kosova potvrdila je da "Kosovo stoji uz Ukrajinu, podržavajući njen suverenitet i teritorijalni integritet, nakon ruske agresije 2014. godine i mobilizacije ruskih vojnih snaga u blizini svoje granice sa Rusijom".

Dalje se navodi da nedavni vojni potezi Rusije predstavljaju pretnju ne samo Ukrajini, već i celom evropskom kontinentu i "da svako narušavanje suvereniteta Ukrajine predstavlja direktan napad na nezavisnu državu, napad na demokratiju na našem kontinentu i nastavak agresivne kampanje Rusije“.

“Nismo sami u podršci Ukrajini, uz naše smo saveznike SAD i NATO, kao i sa zemljama koje žele da unaprede demokratske vrednosti na našem kontinentu i širom sveta“, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš