Kosovo se nada viznoj liberalizaciji uz podršku Nemačke

Nemački stav o liberalizaciji viza za građane Kosova ostaje nepromenjen i nemačka vlada će nastaviti da podržava taj proces, ali je za dobijanje vizne libaralizacije potrebna saglasnost svih zemalja EU, piše Koha.

Kosovo se nada viznoj liberalizaciji uz podršku Nemačke

Nemačka od 1. jula do 31. decembra ove godine predsedava Savetom Evrope.

Najveća prepreka viznoj liberalizaciji za Kosovo trenutno je Fransucka ali Kosovo se nada da će skoro desetogodišnje čekanje biti okončano u drugoj polovini ove godine.

Visoki zvaničnik nemačke vlade rekao je za Kohu da stav nemačke države o liberalizaciji ostaje nepromenjen - podrška će se nastaviti.

„Nemačka pozicija o liberalizaciji viza ostaje nepromenjena: podržavamo liberalizaciju viza zasnovanu na ispunjavanju zadatih kriterijuma. Odluka o liberalizaciji viza sada je u nadležnosti članica Saveta Evropske unije", rekao je nemački zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana su važni partneri Nemačkoj u okviru predsedavanja Savetom Evropske unije.

Zvaničnici na Kosovu više puta su rekli da je Kosovo ispunilo sve kriterijume potrebne za liberalizaciju viza, pa očekuju da će EU održati reč.

Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša naglasio je da Predsedništvo ima značajnu moć jer predstavlja sve države članice u okviru funkcionisanja institucija EU.

Nemačka će takođe predsedavati sastancima Saveta EU, osim Saveta za spoljne poslove, kojim predsedava visoki predstavnik Đuzep Borelj.

Što se tiče procesa liberalizacije viznog režima, kaže Šaša, postoje realne mogućnosti koje bi bile u korist Kosova.

"Tokom nemačkog predsedavanja Savetom EU, postoje realne šanse da se osigura završetak procesa odlučivanja u okviru institucija EU o liberalizaciji viza. To je zato što se Nemačka sada izjasnila za liberalizaciju viza za Kosovo, a pošto će Nemačka kao predsedavanje EU predstavljati najmoćniju zemlju EU koja će moći da utiče na dnevni red donosioca odluka", rekao je Šaša.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je da vidi pozitivne signale u Berlinu, međutim, prema njenom mišljenju, na Savetu EU je da donese odluku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš