Kosovo sa najmanjim brojem testova na kovid-19 u regionu

Od kada su registrovani prvi pozitivni slučajevi koronavirusa na Kosovu, najveći broj testova na kovid-19 koji je urađen u toku 24 časa bio je 562 uzorka, piše Koha.

Kosovo sa najmanjim brojem testova na kovid-19 u regionu

Kako se navodi, ta brojka u poređenju sa regionom je vrlo mala, jer se u regionu testira i do 10 hiljada osoba dnevno.

Već mesec dana na Kosovu se testiraju samo osobe koje imaju jake simptome koronavirusa. Međutim, prema rečima lekarima, broj testova na Kosovu trebalo bi da se poveća što pre.

Bljerim Silja iz Saveza sindikata zdravstvenih radnika rekao je da taj broj treba hitno povećati, kako bi se znalo kako dalje.

Predsednik Asocijacije za prava pacijenata Besim Kodra naveo je da Kosovo hitno mora da stvori mogućnosti da regionalne bolnice i privatne institucije obavljaju testove, kako bi imali što tačnije statističke podatke.

Ministarstvo zdravlja je, međutim, najavilo da će Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova od sredine ovog meseca povećati svoj kapacitet testiranja.

Institut će, kako se navodi, obezbediti još tri PCR uređaja za početak dodatne smene testiranja, dok je licenca privatnih institucija za ovu uslugu u toku.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je, međutim, rekao da trenutno u Insiitutu postoji dovoljno testova za ovaj period za dijagnostiku koja se sprovodi na otkrivanju kovid-19, podseća Koha.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš