Kosovo prošle godine napustilo oko 35.000 građana

Prema izveštaju "Procena stanovništva 2019", koji je objavila Kosovska agencija za statistiku (KAS), broj građana koji su napustili Kosovo tokom protekle godine iznosi oko 35.000.

Kosovo prošle godine napustilo oko 35.000 građana

Kosovo i dalje svake godine napuštaju građani. U odnosi na 2018. godinu, povećan je broj onih koji su krenuli na put u strane zemlje, prenosi Gazeta Ekspres. Većina njih su bili legalni imigranti, dok su glavni razlozi zbog kojih su napustili domovinu spajanje porodice, brak i pronalazak posla.

"Broj kosovskih emigranata tokom 2019. godine procenjuje se na ukupno 34.911 stanovnika, uključujući legalne i ilegalne odlaske. Ogromna većina imigranata za 2019. godinu bili su legalni imigranti. Do legalne emigracije došlo je zbog ponovnog ujedinjenja porodica, braka, pronalaska posla, stalnog preseljenja, uglavnom u susedne zemlje, dugoročnih studija uz zaposlenje…", navodi se u izveštaju KAS.

Najviše građana, prema rezultatima izveštaja, je otišlo iz Gnjilana, Suve Reke, Mališeva, Vučitrna, Orahovca i Đakovice. Samo iz ovih opština Kosovo je napustilo oko 15.000 ljudi.

Dodaje se da su, pored onih koji su napustili Kosovo i otišli da žive u strane države, drugi promenili mesto svog prebivališta. Ocenjuje se da je više od 9.000 građana Kosova promenilo svoje mesto prebivališta. Glavni razlozi za to su brakovi koji su se dogodili tokom 2019. godine.

"Broj ljudi koji su promenili prebivalište sa jedne opštine u drugu unutar Kosova procenjuje se na ukupno 9.132 stanovnika (na osnovu trenda brakova, kretanja u petogodišnjem period 2005–2010 izvedenih iz baze popisa, kao i broja studenata koji su promenili opštinu prebivališta", navodi se u izveštaju KAS.

Za razliku od onih koji su napustili Kosovo, prema razultatima izveštaja, oko 6.000 građana je odabralo Kosovo da u njemu žive. Taj broj uključuje povratnike/repatrijacija, broj kosovskih azilanata koji su stekli pravo na državljanstvo, kao i sva ona lica koja imaju dozvolu boravka duže od jedne godine boravka na Kosovu.

"Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, opština, UNHCR i IOM, podaci iz nekih opština, podaci iz nekih statističkih instituta i podaci iz baze podataka Eurostata, broj imigranata na Kosovu tokom 2019. godine iznosio je ukupno 6.066 stanovnika", ukazuje se u izveštaju KAS.

Početkom ove godine, Institut EPIK objavio je izveštaj o migracijama građana Kosova i Albanije u periodu od 10 godina. Prema istraživanju EPIK, oko 1.249.706, odnosno 44 odsto građana, napustilo je Albaniju i Kosovo između 2008. i 2018. godine.

"Poslednjih godina javni diskurs na Zapadnom Balkanu i u EU bio je pod  utiskom izveštavanja i javnim raspravama o stopi iseljavanja građana iz regiona Balkana. Kako bi doprineli da ovaj diskurs bude što informisaniji, Institut EPIK je sproveo istraživanja, kako bi se razumeo stvarni uticaj iseljavanja građana Zapadnog Balkana u EU u periodu 2008-2018", navodi se u izveštaju Instituta EPIK.

Na tom spisku, kako se dodaje, vodi Albanija, dok je na drugom mestu Kosovo sa 529.647,  odnosno 30 odsto građana, koji su napustili svoju zemlju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš