Kosovo: Priština dobila digitalizovana dokumenata iz Arhive Osmanskog carstva u Istanbulu

Priština dobija ukupno 9.817 digitalizovanih dokumenata iz vremena Osmanskog carstva koja su uglavnom administrativne prirode, ali koja mogu biti važna za akademska istraživanja

Kosovo: Priština dobila digitalizovana dokumenata iz Arhive Osmanskog carstva u Istanbulu

PRIŠTINA (AA) – Opština Priština je danas predstavila javnosti 169 digitalizovanih kopija dokumenata vezanih za Prištinu koja su dobijena iz Arhive Osmanskog carstva u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dokumenta, pisana na starom osmanskom jeziku, dobijena su nakon što je prošlog meseca potpisan sporazum sa Arhivom Osmanskog cartsva, uz posredovanje Konzulata Kosova u Turskoj i uz pomoć Agencije za arhiv Kosova.

Direktor administracije opštine Priština, Muhedin Nushi je na konferenciji za novinare objasnio da je reč o elektronskim kopijama dokumenata, odnosno za početak o 36 dosijea sa 169 strana iz peridoda od 1322. do 1912. godine.

“Postigli smo sporazum da sva dokumenta iz državne arhive Osmanskog carstva u Istanbulu pripadnu opštini Priština, da imamo u vlasništvu u opštinskoj arhivi. To znači, sva dokumenta koja se odnose na imenovanje opštine Priština, njihove elektronske ili digitalne kopije biće prebačene u opštinsku arhivu”, kazao je Nushi.

Sva dokumenta će biti dostupna javnosti putem internet stranice opštine, kako bi svi zaitresovani mogli da ih vide, pročitaju i prostudiraju. Nushi je, takođe, naglasio da će Priština dobiti ukupno 9.817 digitalizovanih dokumenata iz vremena Osmanskog carstva koja su uglavnom administrativne prirode, ali koja mogu biti važna za akademska istraživanja.

Kako je istakao, narednog meseca se očekuje poziv iz Arhive Osmanskog carstva kako bi se preuzeo ostatak dokumenta vezanih za Prištinu. Među izloženim dokumentima je i jedan koji govori o iseljavanju Albanaca iz Srbije iz 1878, kao i o osvetljavanju prve opsstinske kancelarije iz 1907, što po rečima Nushija, može biti izuzetno vredno za istoričare.

Kazao je i da se razmatra mogućnost donacije od Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) kako bi se digitalizovala sva arhivska dokumenta. Opština Priština je do sada posedovala samo dokumentaciju od 1945. godine do sada, te se ovo smatra strateškim projektom za opštinu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš