Kosovo: Počela predizborna kampanja za lokalne izbore

Na Kosovu je danas zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore. Trajaće 30 dana - do 21. oktobra.

Kosovo: Počela predizborna kampanja za lokalne izbore

Na izborima 22. oktobra, kako je ranije saopšteno iz CIK-a, učestvovaće 91 politički subjekt, uključujući jednu koaliciju, 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata za gradonačelnike ili odbornike za skupštine opštine. Za kandidate i odbornike glasaće se u 38 kosovskih opština. Izbore će nadgledati i posmatračka misija Evropske unije koja je nadgledala vanredne parlamentarne izbore, takođe. Šef UNMIK-a, Zahir Tanin, poziva na kampanju bez zastrašivanja i prinude. 

Oduzeti sertifikati, 7.000 kandidata za odbornike, više od 200 kandidata za gradonačelnike

Za kosovske lokalne izbore prijavljeno je najmanje deset političkih subjekata kosovsko-metohijskih Srba. Podršku zvaničnog Beograda dobio je samo jedan - Srpska lista.

Sa druge strane, ukupno je oko 7.000 kandidata za odbornike u skupštinama opštinama širom Kosova koji će učestvovati u izbornoj trci, dok je više od 200 kandidata sertifikovano za gradonačelnike, piše Zeri.

Neposredno pred početak predizborne kampanje više od 80 sertifikata oduzeto je, međutim, kandidatima širom Kosova, iz različitih stranaka, zbog, kako je navedeno, pravosnažnih presuda. Na mesto ovih, sertifikovano je, kako su krajem prošle nedelje preneli mediji u Prištini, novih 63 kandidata.

Povlačenje kandidatura i optužbe za pritiske

Sa druge strane, ovaj period u srpskim sredinama, uglavnom na Severu, obeležilo je povlačenje kandidatura. 

Ukupno četvoro kandidata za odbornike povuklo je svoje kandidature sa liste GI SDP Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici i Leposaviću. Takođe, zabeleženo je i jedno povlačenje kandidature sa liste "Za naš Zvečan" u Zvečanu. Četvoro od ovih petoro kandidata istovremeno je podršku pružilo Srpskoj listi. 

Istovremeno, iz lista GI SDP i Za naš Zvečan u više navrata su na konferencijama za medije govorili da se na njihove kandidate, posebno one zaposlene u zdravstvu i prosveti vrši pritisak da odustanu od kandidatura. Oliver Ivanović je, takođe, u više navrata tvrdio da pritisci dolaze iz Srpske lista. Srpska se, povodom ovih navoda, za sada, još uvek, nije oglašavala.

Nedavno je, međutim, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, demantovao optužbe Olivera Ivanovića. 

Pritisci su zabeleženi i u drugim sredinama na KiM-u u kojim žive Srbi.

Početkom nedelje, rešenje o otkazu dobio je šef računovodstva zaposlen u opštini Vitina, pri sistemu Republike Srbije i predsednik Aktivne građanske inicijative - Goran Marinković. On u apelu javnosti - srpskom predsedniku, tužilaštvu, stranim ambasadama - tvrdi da je razlog za dobijanje otkaza taj što on i njegova supruga podržavaju GI "Aktivna građanska inicijativa". Marinković tvrdi i da upravo zbog toga njegovoj supruzi koja je radila u osnovnoj školi - nije produžen ugovor o radu, te da je otkaz zbog toga dobio i Aleksandar Rakić, koji takođe radi u ovoj opštini. Zbog toga su tokom jučerašnjeg dana i blokirali zgradu opštine.

Oko 100 EU posmatrača

Izbore će, uz posmatrače Centralne izborne komisije, civilnog društva, međunarodnih organizacija, pratiti i Posmatračka izborna misija Evropske unije na čelu sa glavnim posmatračem i članom Evropskog parlamenta iz Slovenije, Alojzom Peterleom.

Glavni tim, čine osam izbornih analitičara EU, koji će ostati na Kosovu sve do okončanja izbornog procesa kako bi sproveli sveobuhvatnu procenu, a ukupno će biti oko 100 ovih posmatrača.

Tanin: Za kampanju bez zastrašivanja i prinude

Na početku kampanje za opštinske izbore na Kosovu, Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Zahir Tanin naglašava važnost da svi ljude i zajednice biraju predstavnike na demokratski i transparentan način. On poziva na odgovornu akciju svih lidera i stranaka da osiguraju kampanju bez zastrašivanja i prinude, omogućavajući biračima da slobodno ostvaruju svoja prava - saopšteno je iz UNMIK-a, prve međunarodne organizacije koja se oglasila na početku predizborne kampanje.

Kvinta: Osuđujemo svakog ko pokušava da utiče na izborni proces ili izbor glasača putem zastrašivanja, pretnji i pritisaka

U međuvremenu, oglasila se Kvinta, pozivajući sve političke partije i njihove kandidate da se založe za fer, slobodnu i mirnu kampanju. Građani zaslužuju otvoren i transparentan izborni proces u kojem svi kandidati imaju pravo da ih glasači čuju, predstavnici medija imaju pravo da dele informacije o izboru bez zastrašivanja ili nasilja, a svi glasači imaju pravo da sami odluče za koga će da glasaju bez ikakvog pritiska, navode iz ambasada zapadnih zemalja. 
 
"Ponavljamo da je sloboda političke pripadnosti i sloboda govora zagarantovano pravo u demokratskom društvu i snažno osuđujemo svakog ko pokušava da utiče na izborni proces ili na izbor glasača putem zastrašivanja, pretnji i pritisaka. Očekujemo od lidera Kosova, i onih koji teže da budu lideri, da snažno odgovore na takve vrste ponašanja i podržavamo napore lokalne policije i tužilaca da istraže bilo kakve prijave o zastrašivanju, pretnjama, i prisiljavanju i da ih krivično gone ako bude dokaza za to," navode iz ambasada Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, SAD-a.
 
Ambasade očekuju od kandidata da se drže ovih standarda tokom predizborne kampanje i ohrabruju birače da "mudro biraju one kandidate koji će najbolje zastupati interese građana i države koja teži da nastavi putem evro-atlantskih integracija".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš