Kosovo otvara konzulat u Ajovi

Krajem januara Kosovo će otvoriti svoj konzulat u američkoj saveznoj državi Ajova, javili su američki mediji iz ove države. Oni naglašavaju da se radi o prvom konzulatu u ovoj državi i to sa punim kapacitetom.

Kosovo otvara konzulat u Ajovi

Iako navode da Kosovo nije među prosperitetnim ekonomskim silama, zvaničnici ove države se nadaju da će se otvaranjem ove kancelarije od 29. januara, privrednicima sa Kosova i Ajove, kao i obrazovnim institucijama, omogućiti da razviju međusobne veze. Američki mediji iz ove države navode imena organizacija i grupa koje su radile zajedno sa kosovskim zvaničnicima kako bi došlo do ovog "poduhvata bez presedana".

"Ali većina zasluga ide građanima-vojnicima Ajove,"  piše list "The Des Moines Register", koji je deo "USA Today Network".

Od 2003, više od 700 članova Nacionalne garde Ajove bilo je angažovano na Kosovu, dok je nekoliko kosovskih delegacija do sada posećivalo Ajovu. General major Tim Or iz Nacionalne garde Ajove, predložio je otvaranje ovog konzulata za vreme službovanja kosovskog ambasadora Arkana Ismailjija, koji je svoje političke vođe ubedio da se otvori konzulat.

Senatorka američke savezne države Ajova Džoni Ernst nedavno je govorila o pozitivnom primeru saradnje između Kosova i Ajove. Ona je istakla da je Nacionalna garda Ajove partner sa Kosovskim bezbednosnim snagama i da sprovodi vojne vežbe sa Kosovom, te da održavaju i obostrane trgovinske veze.

Izvor: (Kossev)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš