"Kosovo nije Katalonija, Španija nije Srbija"

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je Kosovo jedinstven slučaj, kada se radi o putu ka, kako je rekao, slobodi i nezavisnosti i da se ne može uporediti ni sa jednim drugim delom sveta

"Kosovo nije Katalonija, Španija nije Srbija"

"Slučaj Kosova je poseban. Na Kosovu je bilo etničkog čišćenja i genocida, od strane vlasti Slobodana Miloševića. Španija nije Srbija, niti je Katalonija Kosovo", rekao je Tači u intervjuu za španski list La Vanguardia, koji je u Španiji imao velikog odjeka.

Predsednik Tači je takođe u ovom intervjuu ponovo pozvao Španiju da prizna Kosovo, jer bi to bila ispravna odluka.

Tači je takođe govorio o naporima Kosova za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma o uzajamnom priznavanju sa Srbijom, koji će otvoriti put članstvu Kosova u  EU, NATO-u i UN.

Prema njegovim rečima, dijalog između Kosova i Srbije treba da se nastavi bez uslovljavanja od strane Srbije, jer dijalog zaista ima smisla kada nije uslovljen.

"Takse su odluka suverene države, ispravne su, legitimne, neće biti ukinute i treba ih poštovati", kaže Tači, pozivajući EU da "deluje na jedinstven i koordiniran način sa SAD da bi završili proces ove godine".

Na pitanje o formiranju Vosjke Kosova Tači je rekao da je tu odluku donio Parlament Kosova i da je to njegovo pravo.

"To je naše pravo, kao suverene i nezavisne države, da formiramo vojsku i da budemo članica NATO-a. Ovo je multietnička i visoko profesionalna vojska. Preko 10 odsto vojske čine manjine, od kojih su polovina Srbi. Nakon pristupanja Albanije a zatim i Severne Makedonije NATO-u, na redu je Kosovo da bude deo Alijanse.

Predsednik Kosova je rekao da Evropska unija ostaje najbolji okvir za modernizaciju društava i održavanje političke i bezbednosne stabilnosti zemalja Zapadnog Balkana.

"I dalje verujem da je najbolje i najpravednije rešenje za Balkan integracija svih zemalja u EU istovremeno, kako ne bi blokirale jedna drugu, rekao je Tači, aludirajući na nekoliko izjava bivšeg generalnog sekretara NATO-a, Haviera Solane, kojeg opisuje kao "vizionarsku osobu".

"Mislim da bi odlaganje integracije Zapadnog Balkana u EU, zbog  unutrašnjih pitanja Unije, imalo posledice, a to ne bi bilo ni u čijem interesu“, dodao je on.

Predsednik Tači je takođe govorio o procesu liberalizacije viznog režima, rekavši da je Kosovo ispunilo sve demokratske kriterijume pre tri godine.

"Nažalost, EU još uvijek nije donela odluku o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, i mi smo najizolovanija zemlja u Evropi", požalio se.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš