Kosovo: Na Dan Evrope pred vratima ambasada

Kosovo je i ovog 9. maja, kada se obeležava Dan Evrope, daleko od članstva u Evropskoj uniji (EU), dok su građani Kosova jedini u regionu koji ne mogu slobodno da se kreću bez viza.

Kosovo: Na Dan Evrope pred vratima ambasada

Ponedeljak, 9. maj je neradni dan na Kosovu jer se nalazi na listi službenih praznika, iako je u drugim evropskim zemljama ovaj dan radni.

Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri, sociolog iz Prištine i stručnjak za politička dešavanja, smatra da nema nikakvog smisla da kosovske institucije slave Dan Evrope. Ukazuje da je 9. maj stavljen na listu službenih praznika odmah nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, kada su, kako kaže, politički lideri i građani verovali da će Kosovo brzo dobiti viznu liberalizaciju, te da će biti deo EU.

"Trenutno je realnost potpuno drugačija. Slavi se dan institucije koja ni kosovske institucije ni građane (Kosova) ne tretira na dostojanstven način", smatra Muhadžiri.

Ocenjuje da je EU zanemarila Kosovo u procesu integracije kao i po pitanju vizne liberalizacije, uz napomenu da je Kosovo za tako nešto ispunilo sve uslove.

Zbog toga, dodaje Muhadžiri, građani Kosova stvaraju negativnu percepciju prema samoj Evropskoj uniji "jer se stvara utisak da se od Kosova traži samo da daje, a da ništa ne dobije zauzvrat".

Planovi Vlade oko evropskih integracija

Sa druge strane, aktuelna Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem obećava da će ove godine preduzeti konkretne korake po pitanju evropskih integracija.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da Vlada blisko sarađuje sa zemljama koje su skeptične po pitanju liberalizacije viznog režima za građane Kosova, Po tom pitanju su, dodaju dalje, kod nekih zemalja promenili negativan stav, ali nije precizirano o kojim zemljama je reč.

"Zahvaljujući radu na vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozitivnom ekonomskom napretku, uspeli smo da promenimo stav nekih država, koje su bile neodlučne i neutralne, da podrže liberalizaciju viza", navodi se u dogovoru.

Podvlače da je Kosovo ispunilo svih 95 kriterijuma, koje je EU postavila za dobijanje vizne liberalizacije.

Kosovo je jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja još uvek nije dobila liberalizaciju viza.

Pasoš KosovaPROČITAJTE I OVO:

Zašto Kosovo nikada nije tražilo vizne olakšice?

Prethodno je bivša ministarka za evropske integracije Kosova, Vljora Čitaku (Vlora Citaku), 7. maja u intervjuu za RSE rekla kako je odnos EU prema Kosovu i građanima Kosova "nepravedan" i "nehuman". Prema njenoj oceni, EU gubi kredibilitet jer Kosovu još uvek nije odobrena vizna liberalizacija.

Iako je Kosovo 2016. ispunilo sve kriterijume, neke od zemlja članica EU, poput Francuske i Holandije, blokiraju dobijanje vizne liberalizacije za građane Kosova jer su skeptične po tom pitanju.

Takođe, Kosovo je jedina zemlja u regionu koja još uvek nije podnela ni zahtev za članstvo u EU, ali iz Vlade Kosova poručuju da će to učiniti u drugoj polovini 2022.

"Naš cilj je da u drugoj polovini godine (2022.), na osnovu ocena našeg rada i reformi, imamo pozitivan zamah i da postignemo konsenzus među 27 država članica, da nakon predstavljanja našeg zahteva Savet EU pozove Evropsku komisiju da pripremi upitnik za procenu spremnosti zemlje za status kandidata", navode dalje iz Vlade Kosova.

Takođe, Vlada Kosova je ranije najavila da će ubrzo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a za RSE navode da je formirana i radna grupa koja priprema zahtev za članstvo u programu Partnerstvo za mir. Ovaj program predstavlja bilateralnu saradnju između NATO-a i pojedinačnih država koje u njemu učestvuju.

Ključ integracija

Profesor evropskog prava Avni Mazreku u izjavi za RSE ističe da Kosovo najpre mora da obezbedi priznanje od pet zemalja članica EU kako bi napredovalo ka evropskim integracijama. Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar su zemlje članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Sve dok postoji pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, želja Kosova za članstvom u EU ostaje samo imaginarna ambicija", navodi on i napominje da se odluka o pristupanju novih država članica mora doneti konsenzusom.

Za sada nema naznaka da će neka od ovih pet zemalja EU promeniti stav po pitanju Kosova.

Mazreku ocenjuje da je pred Kosovom dug put kada je u pitanju pristupanje EU ali podržava podnošenje zahteva za članstvo. Kako kaže, rat u Ukrajini stvara pozitivan zamah za zemlje koje žele da se priključe Evropskoj uniji, ali napominje da je to jedan složen proces za koji je potrebna volja zemalja članica.

Mazreku navodi i da zahtevi za članstvo, koje Kosovo najavljuje za Savet Evrope i program Partnerstvo za mir, nemaju nikakve veze sa procesom evropskih integracija.

Šta je sa zemljama u regionu?

Na samitu u Grčkoj 2003. godine zemlje članice EU su usvojile zajedničku izjavu kojom su podržale evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

"Budućnost Balkana je unutar EU", poručeno je tada.

U međuvremenu se od zemalja u regionu samo Hrvatska priključila EU 2013. godine.

Crna Gora i Srbija vode pregovore o članstvu, dok Severna Makedonija i Albanija i dalje čekaju na početak pristupnih pregovora.

Kosovo i Bosna i Hercegovina su do sada sa EU potpisale samo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – što je prvi korak ka članstvu.

Inače, Dan Evrope se obeležava na godišnjicu Šumanove deklaracije koja je potpisana 9. maja 1950. godine. Ta deklaracija je predlagala da se proizvodnja uglja i čelika stavi pod jedinstvenu vlast zemalja koje su formirale Evropsku uniju.

Danas 9. maj ne spada u službene praznike u većini zemalja Evropske unije, odnosno Luksemburg je jedina zemlja iz evropskog bloka koja u poslednje četiri godine i službeno obeležava ovaj dan.

Druge zemlje samo ističu zastavu Evropske unije.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš