Kosovo i Srbija osnivaju Fond za zapadni Balkan

Beograd i Priština zajedno će osnovati Fond za zapadni Balkan, koji će početi sa radom početkom 2017. godine, objavio je Blic. U tu organizaciju trebalo bi da uđu i zemlje regiona koje nisu članice EU - Crna Gora, BiH i Albanija.

Kosovo i Srbija osnivaju Fond za zapadni Balkan

Blic piše da je osnivanje fonda usvojeno na vladi i da će se po hitnom postupku naći u Skupštini Srbije, kako bi od januara mogao da započne rad ove organizacije.

U Sporazumu o osnivanju Fonda, u koji je list imao uvid, navodi se nekoliko nepolitičkih ciljeva. Međutim, kao krajnji cilj ističe se ulazak svih njegovih članica u EU i jačanje saradnje među njima.

Srbija je insistirala da se u svim dokumentima uz Kosovo navodi i zvezdica, a u tekst o osnivanju Fonda uneta je i Deklaracija u kojoj stoji da se potpisi srpskih zvaničnika ne mogu tretirati kao priznavanje nezavisnosti Kosova i Metojije, piše Blic. Dodaje da je Srbiji nuđeno da sedište Fonda za zapadni Balkan bude u Beogradu, ali su srpski zvaničnici takvu ponudu "izignorisali".

"To je učinjeno upravo zbog Kosova i straha da će građani Srbije pogrešno protumačiti njihove motive. Zato je dogovoreno da sedište bude u Tirani", navodi izvor lista.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je Blicu da je Srbija, uprkos učešću Kosova u ovoj organizaciji, zadržala svoju poziciju.

"Kosovo je obeleženo na asimetričan način u odnosu na ostale, a u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju, što je dogovoreno još u vreme Borka Stefanovića. Srbija je priložila i dodatnu interpretativnu izjavu kojom smo se na međunarodno-pravnom planu zaštitili od eventualnog tumačenja da priznajemo Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš