Kosovo i Slovenija bez otvorenih pitanja

Nakon sastanka sa Hašimom Tačijem u Prištini, slovenački predsednik Borut Pahor rekao je da Slovenija ostaje prijatelj Kosovu. Pahor očekuje da će Kosovo ispuniti svoje obaveze na putu ka Evropskoj uniji.

Kosovo i Slovenija bez otvorenih pitanja

Slovenački predsednik Boris Pahor je na trgu ‘’Ibrahima Rugove’’ u Prištini dočekan uz najviše počasti. Pahor je tokom prve posete Prištini istakao da je saradnja sa Kosovom odlična i najavio da će se ona nastaviti ubuduće. Pahor je nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem izneo i neka svoja očekivanja od Kosova.

“Očekujem da će Kosovo ratifikovati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, da će poštovati postignut sporazum između Beograda i Prištine u Briselu i da će formirati Zajednicu srpskih opština”, kazao je slovenački predsednik.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da nikada neće zaboraviti da je Slovenija među prvima priznala nezavisnost Kosova.

“Naši bilateralni osnosi su bili i biće odlični. Mi nemamo otvorenih pitanja. Drago mi je što su slovenački investitori prisutni na Kosovu i koristim priliku da pozovem sve koji žele da investiraju na Kosovu da to učine”, kazao je Tači.

Tači je dodao i da Kosovo ima odlične odnose sa svim susednim zemljama, da je pozdravilo učlanjenje Crne Gore u NATO i da radi na pitanju demarkacije.

“Radimo takođe i sa Srbijom na primeni svih postignutih sporazuma u Briselu. Ove godine završićemo sporazum o punoj normalizaciji odnosa kako bismo dobili podršku za evrointegracije. Kosovo je očekivalo više jasnoća kada je u pitanju Strategija o proširenju Zapadnog Balkana. Mi ćemo završiti svoje obaveze kada su u pitanju demarkacija i formiranje Zajednice srpskih opština”, naveo je Tači.

Na pitanje kako će se završiti dijalog Beograda i Prištine u Briselu, slovenački predsednik Borut Pahor kaže:

“Tog trenutka kada je doneta odluka o razgovorima između Beograda i Prištine mnogo je uticalo na poverenje Srbije i Kosova u Briselu. Sada se radi na tome da se ovi razgovori nastave dalje. Niko ne može da kaže kada će se i na koji način završiti razgovori, ali je bitno da sporazumi budu uzajamno poverljivi i da se poštuju”, kazao je Pahor.

Kako je planirano slovenački predsednik će se drugog dana posete obrati poslanicima Kosovske skupštine.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš