Prizren: Koriša stavljena u karantin

Nakon potvrde trećeg slučaja koronavirusa u Prizrenu, putem objave na svojoj službenoj web stranici društvene mreže Facebook gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka, objavio je da je preporukom Nacionalnog institua za javno zdravlje Kosova (NIJZK) radi sprečavanja širenje virusa COVID-19, Ministarstvo zdravlja danas donijelo odluku o proglašenju sela Koriša karantinskim područjem.

Prizren: Koriša stavljena u karantin

Poštovani građani, Danas smo imali treći slučaj virusa COVID-19 u opštini Prizren, osoba sa prebivalištem u Koriši. Za razliku od prethodna dva slučaja gdje je identifikovan izvor zaraze i svi kontakti su utvrđeni, u posljednjem slučaju osoblje iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova nije uspelo da pronađe odgovor odakle je izvor zaraze.

Stoga je, uz preporuku NIJZK-a da spriječi širenje virusa COVID-19, Ministarstvo zdravlja danas donijelo odluku o proglašenju sela Koriša karantenskom zonom gdje se zabranjuje ulazak, izlazak i kretanje u selu. Odluka stupa na snagu danas i svi su dužni poštivati mjere. Te su mjere za prevenciju i u korist su svih, pa ih poštujmo. Razumijevanje i suradnja s institucijama od suštinskog je značaja za borbu protiv koronavirusa.

Osoblje NIJZK-a kontinuirano kontaktira i nadzire sve kontakte u slučaju, kao i kontakte kontakata koji ih obvezuju da se izoliraju i potraže medicinsku pomoć ako imaju simptome. Pozivam sve kontakte osobe da se izoliraju na dvije sedmice i ako imaju simptome nazovite 038 200 80 800. Pomognimo profesionalnom medicinskom osoblju da obavlja svoj posao poštujući mjere. Ostanite zdravi! Mytaher Haskuka



 

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš