Konzervativna struja u DSK ne želi u vladu sa Samoopredeljenjem

Koalicioni sporazum između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova još nije postignut zbog različitih pristupa reformatorske i konzervativne struje unutar DSK, kaže za Kosovo Onlajn politički analitičar Fadilj Ljepaja.

Konzervativna struja u DSK ne želi u vladu sa Samoopredeljenjem

“Ova kriza je rezultat toga da konzervativne snage u DSK nisu zainteresovane da sklope dogovor sa Samoopredeljenjem. Oni više priželjkuju drugi sastav vlade i koaliciju koja formalno i pravno nije nemoguća ako propadne ovaj prvi pokušaj Kurtija da formira kabinet”, navodi Ljepaja, i podseća na odluku Ustavnog suda iz 2014. godine kojom je predsedniku Kosova dato pravo da može dva puta da imenuje mandatara.

“Neko želi takvu situaciju, da ovaj prvi pokušaj za sastav vlade propadne i da se u drugom pokušaju napravi jedna sasvim druga koalicija koja više odgovara njihovim interesima”, ocenjuje politički analitičar Fadilj Ljepaja.

On ne isključuje mogućnost da baš neko iz Demokratskog saveza Kosova dobije drugu šansu da formira Vladu Kosova, ukoliko obezbedi većinu za njeno izglasavanje u Skupštini Kosova.

“Može da se očekuje takav ishod, zapravo ako Kurti ne uspe da napravi vladu u prvom pokušaju onda ćemo imati novu situaciju, ali o tom potom. Celo ovo odugovlačenje sa imenovanjem mandatara zapravo je baš zbog toga jer Kurti nije siguran da će imati većinu za izglasavanje vlade”, kaže Ljepaja.

Kada je u pitanju formiranje tzv. “manjinske vlade”, Ljepaja smatra da pojedini članovi DSK priželjkuju da Samoopredeljenje poveruje da je to moguće i tako izgubi mandat za sastav Vlade.

“Ja mislim da je to samo taktika, u DSK još nije jasan taj odnos snaga sa kim hoće u koaliciju”, ocenjuje poznavalac prilika Fadilj Ljepaja.

I profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da predsednik Kosova, ukoliko proceni da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti nema većinu za formiranje vlade, može da odredi drugog mandatara koji će obezbediti  61 glas poslanika.

“Konsultacije su obavljene, ali Kurti nije bio spreman da mu da ime mandatara jer nije imao koaliciju”, napominje Smaka.

Ipak, prema Ustavu Kosova prvi mandatar bi trebao da bude Kurti, imajući u vidu da je njegova stranka osvojila najviše glasova na oktobarskim izborima.

“Ukoliko mu predsednik da mandat on će imati 15 dana da sastavi Vladu i istu predstavi Skupštini i ukoliko dobije većinu formiraće se vlada, a ukoliko nema podršku dolazi druga etapa. Predsednik po istom postupku određuje drugu osobu za mandatra, koja bi imala rok od 10 dana da sastavi vladu. Ukoliko bi i to propalo onda je obaveza predsednika da raspiše opšte izbore”, objašnjava Smaka.

Na konsultativnom sastanku sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u poneeljak Kurti nije predložio mandatara, nakon čega je Tači odredio rok od 48 sati da to i učini. Taj rok je istekao u sredu uveče, a Samoopredeljenje je saopštilo da će u narednih nekoliko dana pismenim putem informisati predsednika o njihovom kandidatu za novog premijera.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš