Konstitutivna sednica kosovske skupštine: Ponovo bez kvoruma?

Na najnovijoj konstitutivnoj sednici kosovske skupštine, prema najavama iz pobedničke koalicije - Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Nisme (PAN), ni danas najverovatnije neće biti kvoruma za rad. Sednica počinje u 10 časova, ali poslanici PAN-a, navode - ponovo neće učestvovati. Iz AAK-a, sa druge strane, nove najave o formiranju vlade u narednih 10 dana.

Konstitutivna sednica kosovske skupštine: Ponovo bez kvoruma?

PDK-a ističu da neće učestvovati, jer je sednica "jednostrano" sazvana. Tokom konsultativnih sastanaka tražili su dodatne konsultacije, te da nakon njih konstitutivna sednica bude zakazana. Predsedavajući, Adem Mikulovci, nije prihvatio ove zahteve. 

"Dokle god nas ignorišu na konsultacijama za određivanje datuma rasprave, nećemo učestvovati na bilo kojoj sednici," rekao je potpredsednik Demokratske stranke Kosova, Memlji Krasnići za Indeksonline, prenosi Zeri.

Poznat je stav potpredsednika Envera Hodžaja da ne učestvujemo u raspravi koja je sazvana jednostrano.  Hodžaj je predložio da se održi konsultativni sastanak u sredu, a zatim sazivanje sednice," rekla je poslanica iz redova PDK-a Bljerta Deljiu-Kodra za Kosovapress, prenosi Koha.

Istovremeno iz AAK-a ponavljaju tvrdnje da je moguće formiranje vlade u narednih 10 dana. 

"U mogućnosti smo za široko zasnovanom vladom, postoje događaji koji zaista opravdavaju odsustvo tokom ovih dana. Predviđeno je da se glasa sa 61 glasom, ali sada imamo širu bazu, postoji razvoj situacije od strane AKR-a i gospodina Pacolija. To može da potraje oko 10 dana za formiranje vlade," rekao Haradinaj za televiziju "Besa".

Današnja sednica četvrti je pokušaj da se konstituišu nove kosovske institucije, a nakon što je pobednička koalicija PAN odbijala da u Skupštini i zvanično predloži svog kandidata za predsednika - Kadrija Veseljija, čijoj se kandidaturi protive opozicione stranke, te i da učestvuje na ovim sednicama.

Kako kosovski ustav nije predvideo situaciju u kojoj je blokiran izbor predsednika skupštine, te bi sednica mogla da traje u nedogled, sve su snažniji glasovi da bi do rešenja moglo da se dođe novim parlamentarnim izborima, a pre čega bi se trebalo obratiti Ustavnom sudu po mišljenje - što je najavila Demokratska liga Kosova, odnosno da, kako su javili kosovski mediji, na mesto premijera bude žena i nestranačka ličnost. Iz PAN-a, sa druge strane, tvrde da bi nova vlada mogla da bude formirana naredne nedelje, odnosno narednih 10 dana.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš