Komisija raspravljala o Zakonu o zaštiti od diskriminacije

Članovi Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije razmatrali su Zakon o zaštiti od diskriminacije. S obzirom na neusklađenost ovog zakona sa drugim normativnim aktima, postavlja se pitanje donošenja novog ili izmene postojećeg zakona.

Komisija raspravljala o Zakonu o zaštiti od diskriminacije

Zaštitnik građana Hiljmi Jašari smatra da Zakon o zaštiti od diskriminacije, usvojen 2015. godine, nije u skladu sa ostalim zakonima, posebno sa Zakonom o ravnopravnosti polova i Zakonom o zaštitniku građana.

"Ovaj zakon kaže da narodni advokat može da zastupa građane na sudu, a Zakon o narodnom advokatu kaže da je zaštitnik građana nezavistan i nepristrasan. Ako sam deo sudskog procesa u kojem direktno zastupam stranku, normalno je da bi se postavilo pitanje nezavisnosti narodnog advokata", kaže Jašari.

Predsednica Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije Duda Balje upitala je zaštitnika građana da li je neophodno donošenje novog zakona o zaštiti od diskriminacije, ili su dovoljne izmene i dopune. Zaštitnik građana se zalaže za izmenu zakona i dodaje da treba razmisliti o načinima kojima će to biti urađeno.

Nakon diskusije o Zakonu o diskriminaciji članovi komisije su zaštitniku građana postavljali dodatna pitanja.

"Veliki broj mladih je u zatvorima, a u kakvom su zakonskom položaju. Prema mojim informacijama oni nemaju pravo da nastave školovanje. Šta mi možemo učiniti i da li je to kršenje ljudskih prava?", upitala je Duda Balje.

"Po svetskom standardu, onome ko je lišen slobode nisu uskraćena ostala prava, u ovom slučaju je to pravo na obrazovanje. Sistem to mora da im omogući jer se oni moraju socijalizovati i biti deo društva", odgovorio je Jašari.

Nakon što je član komisije ispred Srpske liste Saša Milosavljević napustio sednicu, prekinut je i prevod na srpski jezik. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš