Koliko je potrebno da se formira Vlada Kosova

Od dobijanja mandata u roku od 15 dana potrebno je sastaviti listu ministara i podneti je parlamentu na usvajanje, izjavio je stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka, prenosi Zeri pozivajući se na Gazeta Blic.

Koliko je potrebno da se formira Vlada Kosova

Prema odredbi člana 95 Ustava, nakon završenih izbora predsednik Republike Kosovo će predložiti Skupštini mandatara za formiranje vlade. Taj mandatar, prema Ustavu ima obavezu da u roku  od 15 dana sastavi listu ministara i da je predloži Skupštini na usvajanje. Vlada se bira odlukom Skupštine sa relativnom većinom od najmanje 61 glasa ", precizirao je Smaka.

Objašnjava i šta bi se desilo ukoliko mandatar ne bi uspeo da formira vladu u tom roku ili ne dobije podršku u parlamentu.

"Ako ne uspe da se formira vladu u roku od 15  dana, onda bi drugi mandatar imao rok  od 10 dana da sastoji vladu. Ako to ne uspe, onda bi predsednik raspustio Skupštinu i raspisao vanredne izbore “, naveo je Smaka.

Prema rečima  Agnese Hadžiju iz KDI prvo treba završiti postupak prebrojavanja i potvrđivanja rezultata od strane CIK-a, a zatim započinjanje procedure konstituisanja Skupštine.

„Kada je reč o zakonskim rokovima za konstituisanje Skupštine, prvo mora biti završen postupak prebrojavanja i potvrđivanja rezultata od strane CIK-a. Prema članu 66 Ustava Kosova, predsednik mora da u roku od 30 dana od konačne objave rezultata CIK-a sazove konstitutivnu sednicu Skupštine. Ako predsednik to ne učini, sednicu može sazvati Skupština” navela je ona.

Dodaje da tokom konstitutivne sednice, mandati poslanika novog zakonodavnog tela moraju biti verifikovani, a zatim Skupština bira predsednika i potpredsednike.

“Predsednika Skupštine imenuje najveća poslanička grupa i bira se većinom glasova svih članova Skupštine. Tri potpredsednika se takođe biraju većinom glasova, koje predlažu tri najveće parlamentarne grupe i dva potpredsednika koji predstavljaju nevećinske zajednice u Skupštini”, precizirala je Hadžiju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš