Koha: Ustavni sud će poništiti Tačijev dekret, ali otvara put za novu vladu bez Samoopredeljenja

Ustavni sud će poništiti uredbu o mandatu predsednika Hašima Tačija, ali će otvoriti put njegovom planu za formiranje nove vlade čiji deo neće biti Pokret Samoopredeljenje, politički subjekt koji je pobedio na izborima. Sedam sudija Ustavnog suda mobilizovano je da pronađu argumente za to.

Koha: Ustavni sud će poništiti Tačijev dekret, ali otvara put za novu vladu bez Samoopredeljenja

Izvor u Ustavnom sudu izjavio je u četvrtak za Kohu da će dekret kojim je šef države imenovao Avdulaha Hotija za mandatara LDK biti proglašen neustavnim, jer je izdat bez konačnog odgovora LVV za kandidata za premijera.

Međutim, u presudi će izričito biti navedeno da ne mora po svaku cenu, nakon inicijative protiv vlade, Kosovo da ide na prevremene izbore. Takođe će se pružiti mogućnost formiranja vlade bez stranke koja je pobedila.

Prema ovom izvoru, Ustavni sud će odrediti rok od 15 dana, u okviru kojeg stranka kojoj se predsednik obraća u zahtevu za davanje mandata, mora da predloži ime kandidata za premijera ili se izričito odriče ovog prava.

„Sedam sudija radi na pronalaženju argumentacije za to. Jedan je protiv, dok jedan od devet sudija trenutno nije uključen u slučaj i ne verujem da će glasati, jer ima zdravstvenih problema i podvrgnut je lečenu“, rekao je izvor.

Nakon izglasavanja nepoverenja vladi na čelu sa šefom LVV, Aljbinom Kurtijem, predsednik Tači, želi da reši situaciju, pozivajući se na član 95 Ustava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš