Koha: "Metla" Gervale čisti političke ambasadore, opozicija potez naziva diplomatskim skandalom

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala razrešila je dužnosti 12 politički imenovanih ambasadora, a da neki od njih nisu ispunili ni puni mandat, piše Koha.

Koha: "Metla" Gervale čisti političke ambasadore, opozicija potez naziva diplomatskim skandalom

Gervala je u izjavi za medije rekla da je to samo prvi korak ka dubokoj reformi ministarstva spoljnih poslova, a kako se saznaje i niže rangirane diplomatae će uskoro dobiti otkaz.

Do sada su smenjeni ambasadori u Nemačkoj, Albaniji, Češkoj, Holandiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Australiji, Crnoj Gori, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru.

"Otpuštanje i povlačenje politički imenovanih ambasadora izvršeno je u duhu odobrenog vladinog programa, koji predviđa reformu diplomatske službe Republike Kosovo i usaglašenost sa Zakonom o Ministarstvu spoljnih poslova i Zakonom o spoljnim poslovima Službe Kosova", naglasila je Gervala i dodala da odluka otvara potreban prostor za ispunjavanje zakonske obaveze da najmanje 50 odsto imenovanih ambasadora i šefova misija budu iz redova pripadnika kosovsog Ministarstva spoljnih poslova.

Mada zakon predviđa da politički imenovani obavljaju samo jedan mandat i posle njegovog završetka ministarstvo nema obavezu prema njima, neki od otpuštenih ambasadora još nisu ispunili četvorogodišnji mandat, što je slučaj sa ambasadorom Naitom Hasanijem u Tirani i  ambasadorom u UAE Avnijem Arifijem.

Opozicija je smenu 12 ambasadora kvalifikovala kao diplomatski skandal.

"Povlačenje ambasadora bez plana, bez ocene njihovog rada i, pre svega, na nedostojanstven način prema njihovom radu i integritetu, pokazuje da ova vlada nema pojma kako da predstavlja Kosovo u inostranstvu i države sa kojima Kosovo ima diplomatske odnosa", rekla je poslanica DPK Ariana Šoši-Musljiu.

S druge strane, Time Kadrijaj iz ABK izjavila je da je odluka ministarke spoljnih poslova politički nezrela i da će imati negativan uticaj na spoljnu politiku.

"Zamolila sam ministarku da nas a sledećem sastanku Komisije za dijasporu izvesti o 'metli'. Neprihvatljivo je da Kosovo ostane bez ambasadora u 12 zemalja. Njihov odlazak podriva njen položaj i podriva partnerstvo sa tim državama. Štetimo subjektivitet uklanjanjem ambasadora", rekla je Kadrijaj.

Predstavnica Grupe za pravne i političke studije Ljirika Agušoli rekla je da je glavni razlog degradacije Ministarstva spoljnih poslova politička imenovanja, čime je prekršena utvrđena zakonska kvota.

"Međutim, mada je to dobrodošao korak, Vlada mora da ima na umu i da nam dokaže da su nova imenovanja upravo imenovanja sa visokim profesionalnim integritetom, da treba da budu apolitična i da ne postanu politička oruđa vlade koja je na vlasti, što se i dogodilo dok je Tači bio predsednik", rekla je Agušoli.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš