Ko nema sedišta za decu, do 6 meseci bez upravljanja vozilom

Prema Zakonu o drumskom saobraćaju, deci mlađoj od 12 godina u automobilima treba obezbediti sigurnosna sedišta, izveštava Kosova pres.

Ko nema sedišta za decu, do 6 meseci bez upravljanja vozilom

Zakonom o drumskom saobraćaju predviđeno obavezno korišćenje auto-sedišta za decu mlađu od 12 godina, a za nepoštovanje ovog zakona propisana je novčana kazna u iznosu od 100 do 300 evra, kao i oduzimanje vozačke dozvole od 3 do 6 meseci.

"Prošle nedelje kada se naša policijska patrola našla na putevima Prištine nije naišla na veliki broj nesavesnih vozača kojima je izrekla kazne propisane zakonom. 26 kazni je napisano za nepoštovanje Zakona o drumskom saobraćaju. Deca mlađa od 12 godina moraju biti u sigurnosnom auto-sedištu. Predviđena novčana kazna za nevezivanje pojasa je 40 evra. Prošle nedelje smo imali 230 vozača koja nisu koristili pojas", rekao je za Kosova pres Arsin Golubovci iz policije.

Da pripadnici kosovske policije odluke i sprovode u dela svedoči Fadilj Taševci, policajac koji je u redovnoj saobraćajnoj kontroli na magistralnom putu Priština - Skoplje izrekao novčanu kaznu i meru zabrane upravljanja motornim vozilom.

"Dete od 5 godina vozilo se na zadnjem sedištu i nije imalo auto-sedište propisano za njegov uzrast, zbog toga sam vozaču izrekao novčanu kaznu od 300 evra, kao i meru zabrane upravljanja motornim vozilom od 4 meseca, ova kazna je propisana zakonom o drumskom saobraćaju", rekao je Fadilj Taševci, policajac.

Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima i pravilima, svako nepoštovanje prouzrokovaće štetne posledice. Većina vozača je saglasna da će rigoroznije kazne doprineti većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

"MIslim da je ovaj zakon dobar, posebno što je za dobrobit porodice, kako bi naša deca u vozilima bila bezbednija. Za svako nepoštovanje treba da usledi sankcija". 

"Sasvim je u redu što me policija zaustavila, neće se više ponoviti da ne poštujem zakon o vezivanju bezbednosnog pojasa, jer je u cilju naše sigunosti".

Prilikom kupovine svih vrsta sedišta ili bustera, odnosno podmetača, treba voditi računa da li sedište odgovara uzrasnom dobu deteta. Veoma je važno da sedište bude montirano po propisu. 

Na osnovu zakona o drumskom saobraćaju policija Kosova kažnjavaće sve nesavesne vozače koji nemaju auto sedište za decu, koji prilikom upravljanja motornim vozilom koriste mobilni telefon i koji nisu vezani sigurnosnim pojasom.

Iz ove agencije navode da će u cilju sprečavanja saobraćajnih nesreća na putevima Kosova biti prisutniji veći broj policajaca.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš