Ko je Perparim Rama, novi gradonačelnik Prištine

Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova vodi u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Prištine. Pre ulaska u trku za gradonačelnika Prištine, Rama je bio poznat kao arrhitekta u nekoliko zemalja poput Engleske, SAD, Švajcarske, Češke, Albanije i drugih.

Ko je Perparim Rama, novi gradonačelnik Prištine

Perparim Rama je rođen u Prištini 20. januara 1976. godine.

Sa 16 godina 1992. godine, preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo, gde je završio studije arhitekture.

Ima preko 20 godina iskustva u raznim projektima apartmana i hotela.

Na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine, Rama je po prvi put u istoriji predstavljao Kosovo sa radom pod nazivom „Filigranski radnik“

U maju 2021. godine, predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku predstavio je Ramu kao kandidata ove stranke za gradonačelnika Prištine.

Perparim Rama je oženjen i ima troje dece.

Šta je Ramin plan za prestonicu?

Rama je postavio jedan od glavnih projekata programa takozvano „Redefinisanje centra grada“.

Rama je predvideo da centar Prištine čini ceo prostor unutar unutrašnjeg prstena grada.

„Ovaj novi centar će promeniti hijerarhiju saobraćaja: na prvom mestu će biti pešaci, drugom javni prevoz i alternativni prevoz, a treći automobili“, navodi se u Raminom programu.

On je obećao da će asfalt biti pretvoren u zelenilo, kaldrmu i materijale za pešačke staze.

Rama je obećao da će jednom zauvek rešiti problem parkiranja automobila.

On je obećao da će izgraditi velike parkinge na šest glavnih tačaka oko unutrašnjeg prstena Prištine, gde će rastojanje biti oko 500 metara od svake tačke centra.

Samo u naselju Ulpijana obećao je da će izgraditi 430 parkinga.

U sektoru zdravstva obećao je završetak mreže centara porodične medicine na celoj teritoriji opštine Priština, po standardu, centar porodične medicine na 10.000 stanovnika.

Bezbednost saobraćaja, koja je usko povezana sa bezbednošću dece na putu, takođe je jedan od glavnih prioriteta Raminog četvorogodišnjeg vladinog programa.

U okviru četvorogodišnjeg mandata, Rama je rekao da će oni povećati nivo zelenih površina, pokrenuvši masivan program koji će imati za cilj stvaranje 250 hektara zelenih površina i zasađivanje 800 hiljada sadnih stabala.

Prema Raminom programu, u Prištini postoji sedam školskih objekata u osnovnom i nižem srednjem obrazovanju.

Takođe, Rama je obećao da će izgraditi nižu i srednju stručnu muzičko-baletsku školu „Prenk Jakova“, kao i Gimnaziju „Ahmet Gaši“.

Za problem pasa lutalica Rama je predvideo izgradnju skloništa.

Kvalitetno obrazovanje, ekonomski razvoj, socijalna zaštita, oslobađanje javnih prostora, upravljanje otpadom i reciklaža su takođe pitanja kojima je Rama obećao da će se pozabaviti i raditi na poboljšanju.

„Biću gradonačelnik koji će ostati upamćen po velikim i smelim infrastrukturnim projektima, koji će Prištinu razvijati narednih decenija“, rekao je Rama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš