KO JE ALBIN KURTI

Albin Kurti je rođen 24. marta 1974. godine, a Pokret Vetevendosje je osnovao 2005. godine. I prije toga se istakao kao borac za prava Albanaca i svih građana Republike Kosovo za slobodu i samoopredjeljenje.

KO JE ALBIN KURTI

Parola “VETËVENDOSJE!”, pristuna je među albanskim studentskim demonstrantima još od 1968. godine, a posebno je intenzivirana u toku 1980-ih.

Političar je ljevičarske provenijencije, pa je njegov pokret Vetevendosja (Samoopredjeljenje) i član Svjetske socijalističke internacionale.

1996. ga je “Naša Borba”, tada beogradski opozicioni list, odlikovao “Ordenom za toleranciju”, ali on nije došao u Srbiju da primi tu nagradu.

U toku aprila mjeseca 1999. godine je uhapšen od strane Miloševićeve vojske, brutalno je pretučen, te mu je i suđeno za “ugrožavanje teritorijalnog integriteta Jugoslavije i zavjeru da vrši neprijateljske aktivnosti povezane s terorizmom”. Srpska propaganda je pokušala da ga kompromituje, pa su i tadašnji tabloidi pisali da je Kurti uhvaćen u bjekstvu “prerušen u ženu”, a istina je da Kurti uhapšen u kabinetu Adema Demaćija, gdje je radio.

U martu 2000. godine, osuđen je u Nišu na 15 godina zatvora, ali je pušten 2001. godine.

Nije priznavao sud i svom prvom iskazu je izjavio: “Ovo suđenje nema ništa zajedničko sa istinom i sa pravdom. Ovo suđenje služi svakodnevnoj politici Miloševića, koji je okupator Kosova”.

Nakon presude je izjavio: “Nije važno da li me osuđujete ili koliko dugo. Sve što sam rekao i uradio, uradio sam dobrovoljno i dostojanstveno. Ponosan sam na to i ako bih imao priliku to bih učinio ponovo”.

Dugogodišnji je aktivista organizacije Akcija za Kosovo (Action for Kosovo Network, AKN), koja je osnovana još 1997. godine. Ciljevi ove mreže su ljudska prava, socijalna pravda, kultura i umjetnost. Nakon što su na zgradi UMNIK-a napisali grafit “nema pregovora – samoopredjeljenje”, Kurti i drugi članovi ove mreže su uhapšeni.

Njegova politička karijera počiinje 2005. kada osniva stranku, a obilježena je metodom beskompromisne revolucionarne borbe za Kosovo.

Od 2009. organizuje brojne proteste protiv aktuelne vlasti i protiv organizacija međunarodne zajednice, EULEX-a i UMNIK-a, te nekoliko puta biva i hapšen. Na njegova hapšenja je upozoravao i Amnesty international. Predstavnici Pokreta Samoopredjeljenje su u nekoliko navrata prekidali skupštinska zasjedanja bacanjem suzavca u zgradu parlamenta.

Hapšenje Aljbina Kurtija 2015. sa još 40 aktivista Samoopredjeljenja

Pred Samoopredjeljenjem je nakon ovih izbora velika odgovornost, jer će prvi puta nakon osnivanja imati priliku da organizuju vlast.

21. maja ove godine se sastao sa predsjednikom SDA Sandžaka, dr. Sulejmanom Ugljaninom, a što je izazvalo neviđenu histeriju u srpskim medijima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš