KEDS apeluje na racionalnu potrošnju struje

Zbog ekstremno niskih temperatura na Kosovu prethodnih dana, znatno je povećana potrošnja električne energije, što je primoralo elektrodistribuciju na uvoz struje. Iz KEDS-a apeluju na potrošače da povedu računa o potrošnji električne energije, kako ne bi bilo restrikcija.

Iz kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom kažu da je zbog lošeg vremena bilo kvarova u regionu Peći, Istoku, Dečanu i Prizrenu i da su oni sanirani. Niske temperature prouzrokovale su nagli porast potrošnje elektricne energije što je dovelo do poremećaja tržišta ovog energenta. Portparol KEDS-a Viktor Bužalja pozvao je građane da umesto struje, za grejanje koriste alternativne izvore.

“Bilo je kvarova u Dragašu, gde je jedna metalna bandera pala mi smo tamo intervenisali ali je sneg tamo dubok 1,5 metara. Radnici KEDS-a su nosili tu opremu na leđima i na tim niskim temperaturama. U ekstremnim uslovima kada su temperature niže od -20 stepeni, ne možemo pokriti sve potrebe, jer se proizvodi 620 MW,  a uvoz je negde oko 400 MW  dok je potražnja 1.200 MW i teško je naći višak energije, jer su temperature niske, pa je i porasla potražnja za električnom energijom”, kazao je Bužalja. 

U saopštenju dostavljenom RTK2 kaže se da Energetska korporacija Kosova uprkos niskim temperaturama realizuje planiranu proizvodnju.

„Kao rezultat lošeg vremena i ekstremno niskih temperatura, došlo je do neizbežnih problema u bloku A4 u nedelju, tako da smo povećali kapacitete u ostalim blokovima i opet smo uspeli da postignemo proizvodnju do preko 85% od planirane proizvodnje za taj dan. Već nekoliko dana radnici KEK-a daju sve od sebe kako bi uspešno prebroditi veliku hladnoću“, kaže Skender Bucoli, direktor kancelarije za saradnju sa javnošću iz KEK-a.

I na severu Kosova situacija je slična. Iz Elektrodistribucije Severna Mitrovica apeluju na sve građane da smanje potrošnju kako ne bi dolazilo do restrikcija.

“Apelujemo na sve građane severa Kosova da smanje potrošnju električne energije zbog prevelikog opterećenja, to iz razloga da se nebi izazvale velike havarije u postrojenju kako potrošači, to jest građanstvo nebi duži period ostajalo bez električne energije” , kaže Dragan Trajković iz Elektrodistribucije Severna Mitrovica..

Ipak, ukoliko dođe do restrikcija, iz KEDS-a obećavaju da neće trajiti duže od 1 do 2 sata dnevno. 

Izvor: (RTK2)

Tagovi:KEDSStruja

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš