'Kazneni duh' lokalnih izbora na Kosovu

Rezultat lokalnih izbora na Kosovu pokazuje da su građani kaznili političke partije a da su pritom podržali kandidate po individualnoj osnovi u opštinama, ocenjuju politički analitičari Donika Emini i Agon (Maliqi) Maljići.

'Kazneni duh' lokalnih izbora na Kosovu

Opozicione partije na centralnom nivou označile su pobedu naspram vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji je aktuelni premijer.

Samoopredeljenje je na parlamentarnim februarskim izborima pobedilo sa preko 50 odsto glasova birača, pa je tako Kurti formirao Vladu bez koalicije sa vodećim albanskim strankama.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova, na lokalnim izborima je Demokratska partija Kosova odnela pobedu u ukupno devet opština, Demokratski savez Kosova u sedam a Alijansa za budućnost Kosova u pet opština. Srpska lista, koja ima podršku Beograda, je dobila svih 10 opština sa srpskom većinom.

Sa druge strane, Samoopredeljenje, koje drži vlast na centralnom nivou, na loklanim izborima je izgubilo Prištinu i Prizren, a pobedilo u četiri opštine.

Politički analitičari, Donika Emini i Agon Maljići, su saglasni da su ovakvi rezultati lokalnih izbora odraz volje građana Kosova, ali i pokazatelj snage opzoicionih političkih partija, koje su na parlamentarnim izborima 14. februara primile k znanju poruku jer su tada građani podršku pružili opozicionom Samoopredeljenju.

Zašto je Samoopredeljenje poraženo?

Donika Emini, izvršna direktorka platforme CiviKos, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je na ovim lokalnim izborima Pokret Samoopredeljenje njaveći gubitnik jer nije uspeo da pobedi u većim kosovskim gradovima Kosova, osim u Gnjilanu.

U Prištini, bivšeg ministra zdravlja iz redova Samoopredeljenja, Arbena Vitiu, je za 1.700 glasova pobedio arhitekta iz Londona Prparim (Perparim) Rama iz Demokratskog saveza Kosova, dok je u Prizrenu dosadašnjeg gradonačelnika Mutahera Haskuku iz Samoopredeljenja pobedio kandidat Demokratske partije Kosova Šaćir (Shaqir) Totaj za 1.075 glasova.

„Gubitak ove dve opštine (Prištine i Prizrena) je poraz ne samo u strateškom smislu, već i zbog činjenice da je Samoopredeljenje već bilo na vlasti u te dve opštine. Odnosno, u Prištini je bilo (Samoopredeljenje) na vlasti jedan i po mandat, a u Prizrenu u dva mandata. Dakle, u oba slučaja, to predstavlja dokaz da su građani izgubili nadu, što pokazuje poraz Samoopredeljenja i nedostatak kapaciteta da se priča o uspehu na lokalnom nivou“, smatra Emini.

Ukazuje i da je na centralnom nivou Samoopredeljenje i dalje relativno jako, ali da to nije slučaj na lokalnom nivou.

Da li je Kurtijeva partija kažnjena?

Kosovski analitičar Agon Maljići rezultat lokalnih izbora vidi kao povratak na vlast opozicionih partija na centralnom nivou, imajući u vidu da su pobedili u Prištini i Prizrenu.

Međutim, on napominje da su građani Kosova pokazali da su glasali za kandidate a ne za političke partije, a kao primer navodi opštinu Gnjilane gde je kandidat Samoopredeljenje pobedio kandidata iz Demokratskog saveza Kosova.

Nedavni lokalni izbori, dodaje Maljići, odražavaju i pozitivan stav biračkog tela prema promenama koje su se desile unutar opozicionih političkih partija, kao i o kandidatima za gradonačelnike iz redova tih partija.

Sa druge strane, napominje Maljići, birači su kaznili Samoopredeljenje.

„Imamo jedan povratak ranije političke scene, i u procentima i geografskom smislu, iz 2017. Samoopredeljenje se, bar na lokalnom nivou, od partije koja je imala vlast na nacionalnom nivou, sada ograničila, na manje više Pomoravlje i Lap (Podujevo) u samo četiri opštine. Ovo je nesumnjivo pobeda opozicije i kazna za Samoopredeljenje, ali i znak šta se od Samoopredeljenja očekuje, a to je pokazala pobeda u Gnjilanu”, navodi on.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš