Kako podneti žalbu na rad policije?

Iako je policija zadužena za sprovođenje zakona, građani često nisu upoznati sa ovlašćenjima čuvara reda i mira i koja su njihova prava kada dođe do kršenja tih ovlašćenja.

Kako podneti žalbu na rad policije?

Svaki građanin ima pravo da podnese žalbu protiv službenika Policije za nedolično ponašanje ili neku krivičnu radnju, poručuju iz Policijskog inspektorata Kosova, nezavisne institucije za nadgledanje i kontrolu policije. Međutim, građani kažu da nisu upoznati sa radom ove institucije.

“Nikad nisam bio u situaciji da prijavljujem policiju, ne znam tačno kome bih se obratio. Čuo sam da postoji Inspektorat, ali ne znam njihov kontakt telefon”, kaže građanin Prištine.

“Nemam problem sa policijom, ali ne znam kome bih se žalio. Verovatno načelniku ili komandiru”,  smatra meštanin Gračanice.

Policijski inspektorat svakodnevno kontroliše rad Kosovske policije. Ukoliko građanin smatra da je službenik policije, bez obzira na čin ili funkciju,na bilo koji način prekršio ljudska prava može se obratiti  inspektoratu.

“U toku prošle godine smo otvorili tri regionale kancelarije, za žalbe građana u Gnjilanu, Prizrenu I Severnoj Mitrovici. Na ovaj način omogućili smo građanima da što bliže i brže mogu doći I podneti žalbu ukoliko nisu zadovoljni policijskim postupkom. Građani tom prilikom moraju da znaju na kog policijkog službenika se žale, njegovo ime I prezime ili broj ID-a”, kaže Zoran Ristić, Istažitelj Policijskog inspektorata Kosova

Primedbe građana na rad pripadnike policije odnose se uglavnom  na  propuste u regulisanju javnog saobraćaja, zlouptrebu ovlašćenja, nanošenje lakših  telesnih  povreda, kao i maltretiranja I pretnje  tokom obavljanja službene dužnostii. Tokom prošle godine Policijskom inspektoratu Kosova prijavljeno je 1237 slučajeva.

“Nakon dobijanja žalbe građana, ukoliko nema krivičnog dela od strane policijskog službenika koji se pominje u žalbi, slučaj preuzima unutrašnja disciplinska kontrola u okviru policije. Ukoliko postoje elementi krivičnog dela, slučaj se dodeljuje istražiteljima PIK-a, koji vode istragu za pomenuti slučaj, i usko smo povezani sa tužiocem, koji definiše u kom delu spade slučaj”, dodaje Ristić.

Ukoliko sud odluči da je policijski službenik kriv, kazne su suspenzija od 30 do 60 dana ili prekid radnog odnosa. Građanima je dostupna i besplatna plava linija putem koje u svako doba mogu podneti žalbu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš