Kada će građani Kosova moći da putuju bez viza?

Skupština Kosova je nakon dve i po godine od potpisivanja, juče ratifikovala Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom. Kosovski lideri, predstavnici ambasada u Prištini i visoki funkcioneri Evropske unije ocenili su 21. mart kao veliki dan za Kosovo na njegovom putu ka evrointegracijama. Jedan uslov za dobijanje vizne liberalizacije je ispunjen, ostaje da se vidi koliko je urađeno u borbi protiv kriminala i korpucije.

Kada će građani Kosova moći da putuju bez viza?

"Usvjajanje Nacrta zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom je presudan korak ka liberalizaciji viznog režima za Kosovo", poručeno je u zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika, što pozdravljaju i iz Kancelarije EU na Kosovu, uz osudu aktiviranja suzavaca u skupštinskoj sali.

"Pažnja sada mora da se usmeri na jačanje napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo da će sve strane nastaviti naporno da rade i ulažu napore u ispunjenje preostalog uslova za viznu liberalizaciju i jačanje evropske perspektive Kosova".

Ministarka evropskih integracija kaže da je cilj Vlade da Kosovo do kraja godine dobije viznu liberalizaciju.

"Rečeno nam je da će EU preduzeti brze korake u proceni drugog kriterijuma. Naša ocena je da je Kosovo već ispunilo sve obaveze i očekujemo od EU da to potvrdi. Kosovo će podneti izveštaj o ispunjavanju kriterijuma razgraničenja i informacije u pogledu drugog kriterijuma, očekujemo da će uslovi biti ispunjeni ove godine i da sve procedure neće trajati više od 6 meseci. To kažem na osnovu prethodnih slučajeva zemalja koje su učestvovale u procesu liberalizacije viza", rekla je Durata Hodža.

Dok se očekuje ocena Evropske unije povodom kriterijuma o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ministar pravosuđa ističe da je Kosovo u poslednja četiri meseca postiglo značajan napredak u ovoj oblasti.

"Već sledeće nedelje ćemo proslediti vladi Krivični zakonik koji će biti ključni dokument za rad sudija i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On predviđa oštrije mere i duže rokove i sigurni smo da će biti efikasniji u borbi protiv ovih pojava. Naši susreti će biti redovni, na mesečnom nivou ćemo izveštavati građane o našem napretku", rekao je Abeljard Tahiri.

"Od 39 slučajeva povezanih sa korupcijom, za 30 su ponete krivične prijave i nalaze se u sudu. Prema informacijama koje smo  danas dobili od predsednika sudova, oko 16 slučajeva je na prvostepenom ili drugostepenom sudskom razmatranju", rekao je državni tužilac Aljeksander Ljumezi.

Ambasada SAD u Prištini saopštava da će nastaviti da podržava napore kosovskih građana za postizanje potpune integracije u evropsku porodicu. A na dan usvajanja sporazuma, američki ambasador je rekao:

"Ovo su divne vesti, Skupština Kosova je uradila pravi posao. Želeo bih da zahvalim članovima Skupštine koji su demokratski glasali za obeležavanje granice sa Crnom Gorom".

Usjavajanje Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom garantuje evroatlantsku perspektivu Kosova, ocenjuje predsednik Kosova Hašim Tači, dok premijer Ramuš Haradinaj poručuje da od Evropske unije očekuje da odradi svoj deo posla.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš