Junker sa Tačijem: Demarkacija pa liberalizacija

Nemoguće je da Kosovo dobije viznu liberalizaciju sve dok ne ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom kazao je predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker.

Junker sa Tačijem: Demarkacija pa liberalizacija

Junker je ovo rekao tokom sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji boravi u poseti Briselu.

„Svestan sam da nema bitnijeg i hitnijeg pitanja za Kosovo i naše građane od okončanja izolacije prema našim građanima. Moj fokus je na zaključivanju procesa liberalizacije viza“, rekao je Tači nakon sastanka.

Junker je, navodi se u saopštenju Tačijevog kabineta pokazao volju da se ovaj proces koji dosta dugo traje završi.

„Ali, predsednik Evropske komisije je učinio jasnim da će biti nemoguće da se ovaj proces zaključi ukoliko Parlament Kosova ne ratifikuje sporazum o obeležavanju granične linije između Kosova i Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima kosovskog predsednika za Evropsku uniju je neshvatljivo kako građani Kosova žele liberalizaciju viza, a njihovi poslanici im to onemogućavaju tako što ne glasaju za sporazum sa Crnom Gorom.

„Ovo je jedna potpuno apsurdna i neprihvatljiva situacija i svi poslanici Parlamenta Kosova su odgovorni za ovu nepravičnu izolaciju. Dakle, ja ih još jednom pozivam u ime građana Kosova, da odluče u interesu Kosova i naših građana, pre nego u njihovom ličnom ili partijskom interesu. Njihov glas za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji okončaće nepravednu izolaciju Kosova“, rekao je Tači.

Tokom dvodnevne poste Briselu, Tači se sastao sa visokim zvaničnicima Evropske unije, od kojih je, kako se navodi, dobio podršku za evropsku perspektivu Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš