Jevtić: Radimo zajedno zarad bolje budućnosti

Na kraju 2015. godine, sumirajući rezultate postignutog stiče se utisak da je protekla godina bila godina puna izazova ali i godina koja je u odnosu na prethodne dala određene pomake i novine u radu Ministarstva za zajednice i povratak, saopštio je Dalibor Jevtić.

Jevtić: Radimo zajedno zarad bolje budućnosti

,,Mogu da konstatujem da su skoro svi ciljevi ispunjeni, a strateški ciljevi i očekivani rezultatibili su,između ostalih,povratak od 600 do 700 raseljenih lica na Kosovo,nastavak regionalne saradnje u procesu povratka, početak izrade zakonske regulative koja će definisati prava raseljenih u dugoročnom smislu i projekti stabilizacije zajednica.”

U projektima povratka „PRK4“ i „Povratak i reintegracija Roma, Aškalija i Egipćana iz Makedonije i Crne Gore“, tokom protekle godine izgrađeno je ukupno 134 kuća za isto toliko porodica i 704 je raseljenih lica koji  su se vratili na Kosovo. 

,,Broj povratnika reflektuje pre svega finansijske mogućnosti MZP-a za proteklu 2015.godinu, nikako naš krajnji cilj, jer je naš cilj povratak svih raseljenih koji na Kosovo žele da se vrate.”

,,Iz budžeta MZP-a u dve opštine na severu Kosova, Zubinom Potoku i Zvečanu, izgrađeno je 36 kuća za interno raseljena lica. Samim tim ukupan broj izgrađenih kuća u 2015.godini je 170, što je rezultat koji je prevazišao naš zacrtani cilj”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za zajednice i povratak je takođe u 2015.godini konstantno bilo prisutno na terenu. 

,,Posećivali smo raseljene, razgovarali sa pripadnicima nevećinskih naroda, upoznavali njihove probleme i zajednički ih rešavali sa njima. U zvaničnim brojkama moji saradnici i ja smo 83 puta bili u posetama nevećinskim narodima i raseljenim licima kako na Kosovu tako i van Kosova, u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.”

Najveće prepreke na putu povratka većeg broja raseljenih i dalje su ekonomija, uzurpirana imovina, bezbednost i sigurnost navodi se iz ministarstva.

,,Ove probleme moraju da rešavaju sve institucije na Kosovu. Ministarstvo za zajednice i povratak jeste lider u ovom poslu,ali pitanje povratka kao i pitanje prava nevećinskih naroda mora da bude obaveza svih, institucija, građana, civilnog društva.Svi moraju da daju svoj doprinos kako bi se osnovna ljudska prava na Kosovu u potpunosti poštovala.”

Veliku zahvalnost za iskrenu saradnju i partnerstvo Jevtić iskazuje Kancelariji EU na Kosovu, ambasadama SAD-a, Velike Britanije i Kraljevine Norveške, kao i organizacijama: Misiji Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), OEBS-u, Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), Danskomsavetu za izbeglice (DRC), Agenciji Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), Mersi Korps, KARITAS, lokalnim samoupravama i drugim diplomatskim misijama na Kosovu i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u radu MZP-a.

,,Na kraju, svima nama bih poželeo uspešniju 2016.godinu, da naredna godina bude godina povratka, vladavina prava i zakona, godina u kojoj će nevećinski narodi uživati sva svoja prava i godina u kojoj se povratnici, nevećinski narod i bilo koji građanin Kosova neće napadati. Želim vam da ne odstupate već hrabro prihvatite nove izazove, da se ne prodaje imovina, da se uzurpirana imovina vrati vlasnicima i na taj način povrati poverenje među narodima na Kosovu.”

,,Želim da se Srbi i Albanci približe, rade i žive zajedno u miru, da se ekonomija razvija i da nam budućnost, naša zajednička budućnost bude bolja. Novu godinu provedite u dobrom zdravlju, toleranciji, razumevanju, miru i međusobnom uvažavanju”, navodi se u saopštenju Dalibora Jevtića.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš