Jevtić: Nismo produžena ruka Beograda, spremni smo za razgovor sa svima

Potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić, izjavio je večeras da je važno imati kontakt sa Beogradom, ali da Srpska lista nije produžena ruka Beograda i da je, za razliku od nekih drugih srpskih političara, bila u situaciji da nema isti stav oko nekih pitanja sa Beogradom.

Jevtić: Nismo produžena ruka Beograda, spremni smo za razgovor sa svima

“Uvek, sa mnogo ponosa mi ćemo naglasiti našu saradnju sa Beogradom, jer niko nema pravo da prekida tu saradnju. Mislim da ne ugrožavamo nečije interese, nemojmo zaboraviti da Beograd mesečno izdvaja 40.000 plata, socijalne pomoći i drugih davanja, penzija, koje su važne za život Srba na Kosovu, jer većina njih ne bi preživela bez tih davanja”, rekao je Jevtić.

On je u emisiji "Rubikon" na KTV rekao da Srpska lista nisu neki drugi srpski političari koji nemaju sopstveni stav i koji su samo klimali glavom i nikada podizali glas.

Jevtić: Spremni smo za razgovor sa svima 

Jevtić je rekao da Srbi ne žele da blokiraju procese, već da nameravaju da ih guraju napred.

"Da smo hteli da blokiramo procese i izazovemo novu političku krizu, rekli bismo da gospodin Kurti neće da razgovara sa nama, nećemo ni mi sa njim i videćemo kako će formirati vladu. Nije kriza naš interes, već naš interes je da rešimo probleme. I učinićemo sve da izbegnemo situaciju u kojoj bismo građanima još više otežali život”, rekao je Jevtić.  

Rekao je da nema problem da razgovara sa bilo kojim političkim predstavnikom.

“Nemamo problema ni sa kim da razgovaramo, jer u politici, ako želite biti lider, morate biti voljni da slušate različite glasove i stavove, čak i kada razgovarate sa onima sa kojima se ne slažete, to je demokratija. Ako želite da sutra vodite vladu, onda morate biti spremni da saslušate različita mišljenja”, poručio je potpredsednik Srpske liste.

Parlamentarna grupa Srpske liste sa 11 poslanika u Skupštini Kosova

Jevtić je najavio da će parlamentarna grupa Srpske liste imati 10 Srba i jednog Goranca.

“Deset Srba i jedan Goranac, dakle naša poslanička grupa imaće 11 poslanika u Skupštini Kosova. To znači, ponavljam, nikada nismo imali ucenjivačko ponašanje, uvek smo razgovarali radi stabilnosti i mira. To što želimo razgovarati, želimo biti partneri, ne znači da nas neko može staviti za sto poput cveća i reći evo gde su. Takvi su bili oni ostali, koji su ranije bili”, naveo je Jevtić.

Jevtić: Ko izgubi ima parvo da se ljuti

Jevtić je izjavio da ko gubi ima parvo da se ljuti, odgovarajući na taj način na optužbe političkih protivnika da je u opštinama na severu Kosova Srpska lista pobedila zahvaljujući pritisku na birače.

“Jedno je - šta vi kažete, a drugo - šta srpski narod na Kosovu zna. Srpski narod na Kosovu dobro zna ko su predstavnici Srpske liste i ko su ostali koji su, inače nekada bili deo Srpske liste. Od Aleksandra Jablanovića, do Rade Trajkovića, Slobodana Petrovića i Nenada Rašića. Oni su bili deo Srpske liste I odlučili su da odu jer su smatrali da ne mogu da budu na pozicijama koje su tada tražili u vladi, ministarstvima i slično. Njih je više zanimao lični interes”, rekao je Jevtić.

Jevtić je gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV govorio o drugim srpskim političarima na Kosovu, ističući da samo oni govore tako, jer nisu na pozicijama koje žele i da kada su imali priliku nisu uspeli ništa da urade.

“Kada je Nenad Rašić bio poslanik, u zakonodavnoj vlasti za vreme kada je Isa Mustafa bio premijer, pridružio se poslaničkoj grupi Srpske liste. Tada to njemu nije smetalo i znamo kakve je izjave davao kada je rekao da postoji potreba da Srbi na Kosovu imaju blisku saradnju sa Beogradom, da postoji potreba, jer samo Beograd može da zaštiti interese Srba na Kosovu i, mi, koji poznajemo i Rašića i ove ostale koje sam spomenuo, nismo iznenađeni kada povremeno menjaju svoje stavove i izjave, to čine u poređenju sa njihovim ličnim interesima u datom trenutku. Oni nisu ni vođe ni političari”, rekao je Jevtić.

Jevtić koji je i odlazeći potpredsednik Vlade Kosova takođe je rekao da je otvoren za javnu raspravu sa drugim srpskim političarima na Kosovu.

O poseti delegacije Srpske liste Berlinu i Vašingtonu 

Spomenuo je i posetu Srpske liste Vašingtonu i Briselu, gde su mu, kako je rekao, samo čestitali na pobedi.

“Kad god želite otvoren sam za javnu raspravu sa drugim srpskim političarima na Kosovu. Međutim, morate shvatiti jednu stvar, da generalno, imate ljude koji su dugo vremena bili u politici ovde na Kosovu i mogu raditi određene poslove u određenim trenucima, a mi vidimo rezultate. Na osnovu tih rezultata neko može odlučiti da li će glasati za vas ili ne. Na osnovu toga dobićete poštovanje onih sa kojima ste sarađivali u međunarodnoj zajednici. I ovde su definisane neke stvari. Nakon ovih izbora moje kolege sa Srpske liste pozvani su u Vašington i Berlin, zatim u Pariz i Brisel i tamo su nam čestitali pobedu i niko nas nije pitao kako smo došli do pobede”, rekao je Jevtić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš