Jašari: Na Kosovu se i dalje krše ljudska prava

Kosovski ombudsman Hiljmi Jašari izrazio je nezadovoljstvo stepenom poštovanja ljudskih prava i sloboda na Kosovu, istakavši da ih najviše krše sudovi i javne službe.

Jašari: Na Kosovu se i dalje krše ljudska prava

Jašari je za Radio Kosovo izjavio da se građani najviše žale na neodgovornost administracije i rad sudskih organa.

“Ove godine smo najviše žalbi imali na rad dve institucije, sudstvo i javne službe, što obuhvata ministarstva i lokalne administracije. Vezano za sudstvo najviše žalbi ima na kašnjenje u procedurama ili nesprovođenje odluka”, rekao je Jašari dodavši da u administraciji ima velikih problema, o čemu je predat izveštaj Vladi i Skupštini Kosova.

“Identifikovali smo da postoji kultura neodgovornosti javne administracije i da ne postoji efikasna sudska kontrola odluka, koje ona donosi”, rekao je on.

Jašari je za Radio Kosovo rekao da su evidentirana kršenja ljudskih prava dece, zato što se ona primoravaju da rade poslove koja su zabranjena prema međunarodnom pravu, kao i penzionera, na način da oni ne mogu da žive u dostojanstvu.

“Pre nekoliko dana smo objavili rezultate o percepciji dece u vezi sa njihovim pravima, dakle šta deca misle da li se njihova prava poštuju. U 70% slučajeva deca su kazaal da ne znaju kome treba da obrate u vezi sa nekom žalbom. To je parameter ili indikator koji može pomoći u izradi politika”, rekao je Jašari zatraživši veću saradnju sa Vladom i Skupštinom Kosova, kao i sa drugim institucijama, u razmatranju slučajeva kršenja ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, u analizi kršenja ljudskih prava danas nije neophodno davati uopštene ocene, već treba primeniti indikatore, koji se primenjuju od 2012. godine, a koji tačno pokazuju nivo zaštite ljudskih prava ili koliko je stanje loše. Radi se o dokumentu UN koji određuje praktično merenje poštovanja ili kršenja ljudskih prava.

“Konkretno, ukoliko želimo da istražimo stanje u zdravstvu, indikator je nivo smrtnosti beba. Ako je stepen iznad 8 onda se smatra da je stanje izuzetno loše. Ako je manje onda se smatra dobrim. Ti standardi se još uvek ne primenjuju na Kosovu, i mi činimo sve da njihova primena počne”, rekao je Jašari.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš