Janjić: Sa srpske strane neće biti novina u dijalogu

Arifaj naglašava da će predstojeći dijalog biti kvalitetniji, dok Janjić kaže da je sa srpske strane neizvesno da li će biti novina što se dijaloga tiče.

Janjić: Sa srpske strane neće biti novina u dijalogu

Dijalog Kosova i  Srbije ulazi u finalnu fazu.Kosovski predstavnici očekuju da  će  sledeća runda biti kvalitetnija  i da će  doći do finalnog  dogovora , a trenutno rade  na  formiranju  jedinstvenog tima.

Predsednik Kosova Hašim Tači nedavno je izjavio da u poslednjoj fazi dijaloga sa Srbijom planira da formira  „jedinstveni tim“.Njegov savetnik Ardijan Arifaj naglašava da je ideja da svi budu uključeni u razgovore kako bi dali svoj doprinos dijalogu.Još uvek se ne zna koliko će ljudi biti uključeno u novi tim Prištine, naglašava Arifaj.

 „Ono što je najvažnije,  očekuje se da ova finalna faza donese finalni dogovor između Kosova i Srbije  o normalizaciji odnosa, o dobrosusedskim odnosima,  o pomirenju i saradnji između zemalja povodom evropskih integracija, zbog toga je dobro da imamo što veći politički koncenzus na Kosovu. Predsednik je dao ideju da se formira taj tim uniteta u kome  će biti predstavljeni ne samo Kancelarija predsednika, nego i vlada i skupština i političke partije, ali i civilno društvo, mediji i akademija,  da svi učestvuju u tom timu i u tom dogovoru koji će se postići sa Srbijom“,poručio je Arifaj.

 Analitičari iz  Beograda smatraju da je za rauzliku od Srbije koja se opredelila za unutrašnji dijalog, Kosovu neophodno angažovanje više strana.

„Moje mišljenje je da juniti  tim za Kosovo efikasnija priča , nego da se vodi neki široki unutrašnji dijalog koji će ovde otvoriti razna dodatna  politička pitanja, nesuglasice, ali na onima koji predstavljaju Kosovo je da odluče. Sada čekamo da vidimo šta će biti sa tom Haradinajevom idejom o unutrašnjem dijalogu i da li je to zapravo koordinirano sa idejom Hašima Tačija, koji će predsedavati juniti timom da on bude nosilac tog unutrašnjeg dijaloga ili konsultacija na nivou Kosova“, poručio je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Arifaj naglašava da  će predstojeći dijalog biti kvalitetniji, dok Janjić  kaže da je sa srpske strane neizvesno da li će biti novina što se dijaloga tiče.

„Sada se na neki način ulazi u poslednju fazu dijaloga u kome se očekuje da se zaokruži bar politički, da se politički dve zemlje usaglase o tome da ćemo imati dobrosusedske odnose, da ćemo raditi zajedno da pomognemo region da pomognemo jedni drugima da svi postanu deo Evropske Unije, ne samo da imamo dobrosusedske odnose nego da se pomirimo.Posto se taj politički kvalitet dodaje najbolje bi bilo da  imamo   politički koncenzus unutar Kosova zato je proces“, poručio je Arifaj.

 „Kosovo ide ispred Srbije i u javnoj raspravi o Briselskom dijalogu i u pripremama, moguće da to Vučić radi, al da niko ne zna, ali u ovom momentu  se javno  ne zna ni kako će biti organizovana Kancelarija za KIM, da li će ona biti  ta koja daje podršku, da li će to biti neko novo telo pri Vladi, ili će to biti neko novo telo pri kabinetu predsednika zaista u Srbiji se u  ovom momentu  ne zna“, Janjić.

Planirano je da se nova  runda dijaloga održi u oktobru,  nakon formiranja  jedinstvenog tima. Poslednja runda dijaloga u Briselu održana je avgusta,  kada je potvrđen  dogovor o pravosuđu, najavljeno otvaranje mosta na Ibru do kraja godine i konstatovano  da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, Priština nije načinila nikakav napredak.  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš