Janjić: Prevremeni izbori na Kosovu istorijski, Srpska da se što pre vrati u institucije

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za RTK2 da bi prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani na proleće naredne godine. Janjić je u emisiji "Razgovor" ocenio da Srpska lista povratkom u institucije može da postigne veliki efekat, izbori se za odluku o formiranju ZSO i sa tim izađe na naredne izbore.

Janjić: Prevremeni izbori na Kosovu istorijski, Srpska da se što pre vrati u institucije

Demokratska partija Kosova može mirno da čeka izbore, dok Demokratski savez ima problem sa nestabilnim rejtingom, smatra Janjić. Samoopredeljenje više neće biti glavni problem, već samo politički, navodi i dodaje da će ostatak opozicije ojačati.

“Teško je zamisliti neku stabilnu vladu koja bi mogla da napravi kompromis sa Alijansom za budućnost Kosova, koja bi mogla da stabilizuje DPK i DSK, ako je to uopšte interes DPK i DSK. Oni mogu da naprave neku mini - rekonstrukciju da bi dočekali sa što više rezultata, jer njima su sada potrebni dobri zajednički rezultati zbog izlaska na izbore,” rekao je.

Za Janjića su sledeći izbori na Kosovu istorijski, zbog primene dogovora iz Brisela. Srpskoj listi poručuje da se što pre vrati u institucije Kosova.

“Srpska lista može da postigne veliki efekat povratkom i da se izbori konačno za tu odluku o formiranju ZSO i da sa tim izađe na naredne izbore.”

Trepča u javnosti predstavljena pogrešno kao završna bitka za svu imovinu Srbije na Kosovu

Zakonom o Trepči nisu ispoštovana prava o nacionalizaciji, a zanemarena su potraživanja javnih i i privatnih preduzeća iz Srbije u vrednosti od oko 380 miliona evra, smatra Janjić.

"Ne možete vi tek tako preuzeti, a ne reći - mi ne odgovaramo i za dugove.To je poenta odluke Vrhovnog suda i ona će se na kraju i realizovati bilo preko međunarodne arbitraže, bilo kroz neke izmene ili uredbe, možda će to biti varijanta za vladajuću koaliciju da ne ide na zakon zbog velike galame, pa da kroz godinu dana proces preuzimanja izrade studije izvodljivosti reše ovaj problem uredbama.”

Trepča je u javnosti predstavljena kao završna bitka za svu imovinu Srbije na Kosovu, što je pogrešno, navodi Dušan Janjić i predlaže Srbiji da pokrene proces potraživanja, jer zbog nepriznavanja Kosova, to ne može da se postigne sukcesijom.

Dijalog u Briselu je pod znakom pitanja

Dijalog u Briselu je pod znakom pitanja, kaže sagovornik Razgovora i očekuje da ulogu moderatora u pregovorima Beograda i Prištine, od Federike Mogerini preuzme sadašnji komesar EU za proširenje Johanes Han, .

“Bilo je nekih očekivanja da će se to završiti u oktobru, novembru da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu za 35, a otvoriće se nova poglavlja, međutim, ispali su svi ovi problemi i oko Trepče i oko slobode kretanja i oko delovanja izmeštenog suda, hapšenja šefa regionalne policije, mnogo tih problema,” naglasio je.

Janjić je uveren da će od primene dogovorenog u Briselu zavisiti dalji put Srbije i Kosova ka EU, navodeći da Brisel zbog sopstevenih problema lagano prestaje da igra ulogu posrednika između Beograda i Prištine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš