Jahjaga u UN: Žrtve seksualnog nasilja na Kosovu žele pravdu

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga juče je bila u prilici da u Ujedinjenim nacijama bude glas žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Ona je na sastanku o obavezama visokog nivoa Saveta bezbednosti uoči 20. godišnjice Rezolucije 1325, ukazala na to da je Kosovo učinilo korak napred ka integraciji Rezolucije 1325, uključujući je kao poseban stub u Akcioni plan za rodnu ravnopravnost 2019-2022. godine.

Jahjaga u UN: Žrtve seksualnog nasilja na Kosovu žele pravdu

"Rat je uništio živote stotina hiljada civila, a skoro milion građana napustilo je svoje domove. Više od 13.000 civila je ubijeno, 1.647 se još uvek vode kao nestali, a približno 20.000 žena i muškaraca doživelo je seksualno nasilje. Nama, kao institucijama, trebalo je 17. godina da obezbedimo odštetu žrtvama seksualnog nasilja tokom rata. Žene aktivistkinje su bile glasne. Borile su se protiv ćutnje i društvene stigme ovog nehumanog zločina. Međutim, bio je dug put do pravnog priznavanja ovog užasnog zločina - zločina koji je, nažalost, još uvijek nepriznat od strane države koja ga je počinila”, rekla je između ostalog u svom govoru u Ujedinjenim nacijama Atifete Jahjaga.

"Pozdravila sam godišnji izvještaj generalnog sekretara UN-a o seksualnom nasilju tokom rata. Ali, moram da priznam da sam veoma zabrinuta što u njemu nema ništa o tome kako se u teškoj situaciji nalaze oni koji su preživeli seksualno nasilje tokom rata na Kosovu, kao ni o napretku Kosova u pružanju individualne nadoknade toj kategoriji žrtava rata", dodala je ona.

"Upoznala sam stotine preživelih žrtava seksualnog nasilja na Kosovu. Jedna od njih je ovde sa mnom. One žele pravdu. Ne smemo da ih razočaramo opet", zaključila je Jahjaga.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš