Izbori u Srbiji dodatno usporavaju dijalog s Kosovom

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji direktno će uticati na proces dijaloga Kosova i Srbije u Briselu, barem kada se radi o sastancima na nivou premijera, ocenjuju kosovski analitičari.

Izbori u Srbiji dodatno usporavaju dijalog s Kosovom
Kako nagoveštavaju, dijalog će biti stopiran do sredine ove godine, mada je i tada neizvesno da će se nastaviti, uzimajući u obzir političku scenu na Kosovu, odnosno nastavak protivljenja kosovske opozicije briselskim sporazumima.

Naim Rašiti, analitičar Balkanske grupe za politiku, u izjavi se RSE ocenjuje da će najavljena runda dijaloga dva premijera za kraj januara, ukoliko se i održi, biti poslednji sastanak premijera pred višemesečnu pauzu.

„Kada su se god izbori održavali u Srbiji, oni su u kritičnoj meri uticali na dijalog. Takav slučaj je bio tokom lokalnih izbora, koji su uticali na sprovođenje sporazuma. Ali, uzimajući u obzir političku krizu i u Prištini, teško je za očekivati da će biti nekog napretka u dijalogu ovog proleća“, kaže on.

Kako navodi, još uvek je nejasno da li će se dijalog održiti 27. januara, kako je ranije najavljeno, te da će se dijalog nastaviti samo na tehničkom nivou, kojeg će voditi Edita Tahiri i Marko Đurić.

„Srbija je uvek koristila izborni proces da se distancira od sporazuma, bez obzira što poglavlje 35 zahteva da Srbija počne da planira ukidanje finansiranja paralelnih institucija. Za Evropsku uniju to ide u paketu sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Ali, u ovoj situaciji, iz političkog pogleda, ne vidim da može da se nastavi rad na izradi Statuta“, kaže Rašiti.

Slično smatra i Haljilj Matoši, te dodaje da tehnički dijalog ne može da sredi odnose dveju država.

„Dijalog će pauzirasti i zbog izbora, ali i zbog nastale situacije nakon presude Oliveru Ivanoviću. Za sada nisu uslovi da se dijalog nastavi, naročito kada se radi o pitanjima koje mi nazivamo tehničkim. Za odnose dveju država koje, praktično, ne priznaju jedna drugu i koje su izašle iz oružanog konflikta, ne može se razgovarati na tehničkom nivou, sve je političko“, kaže Matoši.

Matoši dodaje da je politička situacija i u Prištini otežana, najpre zbog opozicije, ali i zbog same odluke Ustavnog suda da sporazum o Zajednici nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

„Fašistička retorika, posebno Ivice Dačića, ubedila je ne samo opoziciju, već i deo vlasti da je ovaj dijalog veoma težak sa Srbijom koja izgleda ne menja svoju retoriku prema Kosovu“, zaključuje Matoši.

Poslednja runda dijaloga na nivou premijera održana je 25. avgusta prošle godine, kada je postignut Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Tada je opozicija i počela da blokira rad Skupštine Kosova, u znak nezadovoljstva Sporazumom o formiranju Zajednici srpskih opština koji, kako smatraju, ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

U međuvremenu, i Ustavni sud je saopštio da su pojedini delovi Sporazuma neustavni, ali da je moguće da se prilagode Ustavu putem novih zakonskih akata.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš