Italijanski lekar: Vojnici KFOR-a na Kosovu konzumirali kancerogenu vodu

Vojnici italijanske misije KFOR-a, u bazi Filmski grad, u Prištini - pili su bar do 2016. godine kancerogenu vodu marke "Dea" - saopštio je vojni lekar Enio Letijeri (Ennio Lettieri), tokom saslušanja pred istražnom parlamentarnom komisijom za efekte upotrebe osiromašenog uranijuma.

Italijanski lekar: Vojnici KFOR-a na Kosovu konzumirali kancerogenu vodu

Voda čiji su uzorci analizirani od 2015. do 2016. godine sadržala je kancerogeni bromat klase 2b - od 65/97 mikgrograma po litru, dok je limit koji se toleriše 10. Klasa u koju spada bromat okuplja moguće kancerogene, za ukupno 285 supstanci - saopštilo je Italijansko udruženje za istraživanje kancera početkom jula, prenosi portal ilfattoquotidiano. Zdravstveni rizik po vojnike u Filmskom gradu su i "žućkasti oblaci" iz dimnjaka elektrane, na 7 km od Prištine, sa jedinjenjem fenola koji uzrukuje kancer i nakon 10 godina. Voda "Dea" se više ne koristi u ovoj bazi, ali je i dalje koriste vojnici u američkoj bazi Bondstil, potvrdio je u međuvremenu komandant KFOR-a, Đovani Fungo. Kosovski institut za javno zdravlje, međutim, demantuje tvrdnje o kancerogenosti vode. I voda iz javnog vodovoda i flaširana u skladu su sa propisanim standardima, tvrde. Za italijansku misiju KFOR-a vezuje se i afera izloženosti prašini osiromašenog uranijama tokom misije na Kosovu. Prošle godine italijanski Apelacioni sud doneo je presudu o isplati odštete (1.300.000 evra) - porodici vojnika koji je preminuo upravo nakon služenja u ovoj misiji.

Voda "veoma sumnjivog ukusa"

Letijeri je na Kosovu, u Filmskom gradu, boravio oktobra 2016. godine, kada su mu, kako je naveo, više puta pominjali "veoma sumnjiv ukus i mineralne i obične vode koju su distribuirali u međunarodnoj kantini i u teretani takođe i koja se prodaje u restoranima i picerijama u celoj bazi." Tada je uspeo da dobije analize vode urađene 30. januara 2015. godine.

Efekti bromata - prestanak rada bubrega

Analize su, naveo je, ukazale na "prisustvo bromata" - 65/97 mikgrograma po litru.

"Efekti bromata se vezuju za prestanak rada bubrega i možda je slučajnost, ali tokom mog boravka u prištinskoj bazi imali smo slučaj pripadnika karabinjera sa akutnom bubrežnom insuficijencijom," rekao je takođe ovaj lekar, navodeći da je u bazi bio i "pacijent sa transplantacijom" koji nije trebalo ni da bude tu.

Zdravstveni rizik i žuti oblaci iz KEK-ovih dimnjaka, sadrže jedinjenje olova i fenola, uzrukuju kancer i nakon deset godina

"Ali, mogući zdravstveni rizici nisu ograničeni na vodu", dodaje italijanski portal i ističe da je Letijeri "izneo informacije" da se 7 km od Prištine nalazi kompanija KEK (elektrana), "čiji su dimnjaci jasno vidljivi iz Filmskog grada i iz kojih posebno u večernjim časovima izlaze žućkasti oblaci, zagađuju vazduh i čine ga iritantnim za disajne puteve".

"Prašina koja dolazi iz fabrike, istakao je (Letijeri), jedinjenje je olova, fenola (veoma kancerogenog) i drugih hemikalija, koje se  deponuju na nekoliko kilometara od prištinske baze - sedišta komande KFOR-a i baze naših karabinjera, koja je bliža KEK-u. Onda, inhalacijom i ingestijom ovih čestica, one mogu da uđu u telo i prouzrokuju rak, čak i posle deset godina," navodi ilfattoquotidiano.

Ovaj lekar zatražio je i da se italijansko osoblje podvrgne zdravstvenom nadzoru, "po povratku u svoju domovinu".

"Odgovor je bio, objasnio je (Letijeri) - da će uputiti tim da proveri ono o čemu sam izvestio i promovisanje  uključivanja vojske u podrobniji nadzor, ali nikad nikakvu povratnu informaciju nisam dobio o tome," prenosi italijanski portal reči italijanskog lekara.

Kosovski institut za javno zdravlje: Nema razloga za zabrinutost

Dan nakon što su mediji objavili vest o kancerogenoj vodi, Institut za javno zdravlje Kosova objavio je saopštenje u kojem se navodi da je "na osnovu parametara analizirane vode, voda za piće u okviru propisanih standarda za kvalitet".

"Nacionalni institut za javno zdravlje uverava građane Kosova da ovaj institut vrši stalnu kontrolu kvaliteta vode za piće iz centralnog sistema snabdevanja, kao i flaširane vode i nema razloga za zabrinutost," naveli su. 

Kompanija Dea se, međutim, nije oglašavala u vezi sa navodima italijanskog lekara.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš