Istraživanje: Za nastavak dijaloga 70 odsto anketiranih

U Prištini je predstavljeno istraživanje pod nazivom „Glas naroda o velikom finalu između Kosova i Srbije“. Rezultati anketa govore da 70 odsto stanovnika Kosova podržava nastavak dijaloga između Prištine i Beograda. Oko 30 procenata ispitanika podržava ideju o razmeni teritorija.

Istraživanje: Za nastavak dijaloga 70 odsto anketiranih

Istraživanje „Glas naroda o velikom finalu između Kosova i Srbije“ je sprovedeno od 20. do 24. januara 2020. godine i predstavlja nastavak ispitivanja javnog mnjenja iz 2018. i 2019. godine.

U istraživanju je učestvovalo 1.107 ispitanika, od kojih 90% Albanaca, 8% Srba i 2% drugih etničkih grupa. Autori procenjuju da trenutni etnički sastav Kosova odgovara ovim procentima.

Profesor na Oksfordskom univrzitetu Entoni Hit, koji je predstavio istraživanje, naveo je da ono ima za cilj „da se shvate percepcije i stavovi građana u vezi scenarija o ’velikom finalu’ između Kosova i Srbije“.

On je dodao da izveštaj sadrži tri grupe nalaza. Prva grupa ukazuje da 70% ispitanika podržava nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

„Na pitanje, da li podržavaju stav da vlade Kosova i Srbije moraju učiniti sve kako bi se postigao konačan dogovor, većina ispitanika je odgovorila, Srba (64%) i Albanaca (80%), da je neophodno da se uradi sve da bi se postigao dogovor između Kosova i Srbije“, naveo je Hit.

Druga grupa nalaza fokusirana je na pitanje „da li Kosovo treba da traži pripajanje Albaniji, ukoliko bude priznato od strane Srbije“. Potvrdno misli 37% anketiranih, uglavnom kosovskih Albanaca, dodao je Hit.

Treća grupa nalaza odnosila se na percepciju i stavove građana Kosova, a tiču se podrške ili nedostatka podrške za tri scenarija eventualnog sporazuma između Kosova i Srbije.

„Mala je podrška za status kvo u odnosima između Kosova i Srbije. Čak 90% Albanaca i 43% Srba nezadovoljno je njime. Isto tako, mala je podrška za uspostavljanje ZSO, svega 53% Srba i 11% Albanaca bi je podržalo, i pored toga što imamo porast razlika između ove dve zajednice. Malo je veća podrška za korekciju granica, negde oko 30% anketiranih je za razmenu koja bi značila i sveopšte priznavanje Kosova“, kazao je Hit.

Na pitanje "da li istraživanje predstavlja realno stanje na terenu, ako se uzme u obzir da je anketirano 90% Albanaca, 8% Srba i 2% drugih etničkih grupa, Špend Voca ispred Istraživačkog instituta za evropska i razvojna pitanja (RIDEA) koji je radio istraživanje je rekao da je u pitanju bila „slučajna anketa“.

„Radi se o slučajnoj anketi, koja je bila u vezi sa proporcijom zajednica. U opštinama u kojima je rađena anketa, na osnovu broja populacije, opšti uzorak je rezultirao tim brojkama. Što se tiče srpske zajednice, uzorak smo povećali, da bi, kada se uradi upoređivanje između srpske i albanske zajednice, rezultati bili što tačniji i što verodostojniji“, kazao je Voca.

U anketi je učestvovalo 40 Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice, po 5 iz Zvečana, Zubinog Potoka i Novog Brda, 10 iz Leposavića, 20 iz Gračanice, 8 iz Štrpca, dok su Klokot i Parteš bili zastupljeni sa po dva anketirana.  

Istraživanje „Glas naroda o velikom finalu između Kosova i Srbije“ je sproveo Istraživački institut za evropska i razvojna pitanja, a podržala ga je Norveška ambasada u Prištini.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš