Institucije Kosova preuzele prostorije Nacionalnog parka “Šar planina”

uče su predstavnici kosovskih institucija preuzeli prostorije NP Šar planina, javnog preduzeća Srbije na Brezovici i od danas u njima borave radnici NP Šara sa sedištam u Prizrenu, koji funkcioniše po kosovskom sistemu. Protiv šestoro radnika NP Šar planina vodi se postupak, a tužilaštvo Kosova ih je početkom nedelje u Uroševcu još jednom saslušalo. Svih 26 radnika srpskog javnog preduzeća čekaju odgovor Vlade Srbije kako bi saznali da li će im zaostale zarade biti isplaćene i šta će sa njima biti u narednom periodu.

Institucije Kosova preuzele prostorije Nacionalnog parka “Šar planina”

Tabla sa natpisom NP Šar planina je skinuta, a na jednom od dva objekta je postavljena tabla kosovskog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, odnosno Agencije za žaštitu životne sredine i Direktorata za upravljanje Nacionalnim parkom „Šara“. 

Zatekli smo jednog radnika „Šare“ iz Prizrena, koji nam je rekao da su mu kolege na terenu i da ovog prvog radnog dana pripremaju prostorije u kojima će i ostati. Sve brave na vratima su promenjene, a radnicima „srpskog“ Šar parka“ pristup je i tako bio zabranjen od početka oktobra, kada je kosovska policija izvršila zaplenu i privođenje.

Među privedenima je bila i direktorka NP Šar planina, Violeta Stamenković, koja svedoči o jučerašnjim aktivnostima kosovskog ministarstva.

„Juče sam videla nekoliko vozila, koja su bila parkirana u našim upravnim zgradama, prišla sam do tamo, tamo su bili inspektori i pripadnici SUP-a iz Uroševca. Rekli su mi da menjaju sve brave, na obe upravne zgrade i da skidaju obeležja NP Šar planina i da stavljaju obeležja Republike Kosovo. I bukvalno su me isterali iz dvorišta,“ rekla je direktorka NP Šar planina.

Kosovska policija je 7. oktobra privela sve radnike koje je zatekla u prostorijama Šar planine, a za šestoro odredila pritvor od 48 sati, a zatim i kućni pritvor od mesec dana. Njih šestoro je u ponedeljak i utorak ponovo saslušao kosovski javni tužilac u Uroševcu. Terete ih za krađu i pustošenje šume i prekoračenje ekonomskih ovlašćenja.

Zbog sanitarne seče od samo 1000 kubika godišnje, preti im zatvor, kaže Violeta Stamenković.

„Poštovali smo zakone za koje ja verujem da su na evropskom nivou, jedinstvene zakone. S obzirom da šuma ne zna ni za granice, ni za nacionalnost, ni za političlke podele. Mi smo na teritoriji opštine Štrpce upravljali nad površinom od oko 13 hiljada hektara. Od toga je 6,5 do 7 hiljada hektara vrlo zdrava i kvalitetna šuma. Vršili smo isklljučivo sanitarnu seču i to u količini od 1000 ili možda malo više kubika godišnje, a ove godine nismo ni toliko. Sekli smo isključivo bolesna i oštećena stabla i time smo vršili zaštitu šume, negu šume i tim smo stablima snabdevali lokalno stanovništvo ogrevom,“ rekla je Violeta Stamenković.

Pravnik NP Šar Planina i predstavnik sindikata, Milovan Filipović, koji je takođe bio privođen i ove nedelje saslušan u Uroševcu, gde su ga pitali da li zna da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kaže da su oni za kosovske vlasti nelegalna institucija, ali da time ne bi smela da budu dovedena u pitanje osnovna ljudska prava, kao što je pravo na rad.

„Nikako ne bismo smeli mi da budemo žrtve jednog političkog procesa i pregovora koji se vode, to pitanje treba da se rešava na drugi način, a da mi u čitavom ovom postupku budemo od bilo kakve optužbe oslobođeni,“ rekao je Filipović.

Poslovali su, kako kažu, potpuno uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije. Uputsta nisu stizala iz Brisela, a od Prištine nikakva opomena ili nalog o zabrani rada, čak ni nakon dolaska kosovske inspekcije 2013. godine, o čemu je bio obavešten i Beograd.

„Oni (inspekcija) su u razgovoru u mojoj kancelariji rekli da je ovo područje i po njihovom shvatanju najzaštićenije i da su šume najočuvanije. Posle te posete mi nismo imali nikakvu zabranu od strane inspektora, nikakav nalog, nikakvu opomenu pred utuženje da obustavimo rad, tako da smo mi sa takvim istim ciljem očuvanja životne sredine nastavili da poslujemo,“ kazala je direktorka ovog javnog preduzeća iz Štrpca.

Nove brave ne idu u prilog nadama zaposlenih da će se vratiti na svoja radna mesta. Od Beograda očekuju da im obezbedi egzistenciju, a tvrde da imaju obećanja od predstavnika nadležnog ministarstva Srbije, kaže Srećko Lekić, koji sebe naziva bivšim radnikom NP Šar planina.

„Juče sam se čuo telefonom sa Slobodanom Erdeljanom, pomoćnikom ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, koji nam je obećao da ćemo da primimo zaostale zarade, da nam se uplati i poveže staž i 12 plata za narednu godinu,“ rekao je Lekić.

Dolazak Marka Đurića i nadležne ministarke Snežane Bogosavljević Bošković je pomeren, zbog negativnih bezbednosnih procena, kaže direktorka ovog javnog preduzeća i dodaje da od tog sastanka očekuju pronalaženje načina za nastavak funkcionisanje NP Šar planina.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš