Infektolozi o velikom širenju korone na Kosovu, preti totalna izolacija

Stanje na Infektivnoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini je veoma teško zbog novih slučajeva zaraze korona virusom i kapaciteti klinike su skoro puni, izjavio je za Radio Slobodna Evropa infektolog ovog centra Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi).

Infektolozi o velikom širenju korone na Kosovu, preti totalna izolacija

Prema njegovim rečima, do nedelje uveče (28. juna) u ovom centru su hospitalizovana 122 pacijenata pozitivna na COVID-19.

"Njihovo stanje je izuzetno teško, preko 50 pacijenata je na terapiji kiseonika, njih šest je na intenzivnoj nezi. Većina pacijenata je starije dobi sa propratnim bolestima, ali ima i mlađih", kazao je Krasnići.

Na Kosovu je ukupno 2.677 osoba obolelo od COVID-19, preminulo je 49 osoba. Aktivna su 1.203 slučaja.

Broj obolelih je počeo da raste početkom juna, kada je Kosovo ukinulo mere ograničenog kretanja i počelo sa otvaranjem privrede.

Krajem maja na Infektivnoj klinici je bilo hospitalizovano 10 ljudi, a u nedelju uveče na istoj klinici hospitalizovano je njih 109. Poslednjih 10 dana na Kosovu je registrovano 844 novih slučajeva a 46 odsto testiranih ljudi bilo je pozitivno.

"Činjenica da ovako veliki procenat pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih govori o velikom širenju virusa", kaže Krasnići.

Uverenje da virus ne postoji

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je će, da ukoliko broj obolelih na Kosovu nastavi da raste, kosovske vlasti morati da vrate mere totalne izolacije, "koje će imati teške posledice" po ekonomiju i građane.

Infektolog Krasnići navodi da su na povećanje broja zaraženih osoba uticali momentalno uklanjanje restriktivnih mera, nepoštivanje preporuka i uverenje građana "da virus ne postoji"

Krasnići navodi da su na povećanje broja zaraženih osoba uticali momentalno uklanjanje restriktivnih mera, nepoštivanje preporuka i uverenje građana "da virus ne postoji" (fotografija: Priština, juni 2020)

Institut za javno zdravlje Kosova kontinuirano poziva na poštivanje fizičke distance, upotrebu maski i održavanje lične higijene. Krasnići navodi da ove preporuke moraju da postanu i obavezne.

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je saopštio da će oni koji krše pravila i mere uvedene zbog korona virusa biti kažnjeni na osnovu zakona. Ne navodi, međutim, na koji zakon misli, budući da jednog takvog zakona o kažnjavanju kršenja uvedenih mera Kosovo do sada nema.

 

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš