Infektivna klinika u Prištini: Lekari i medicinske sestre koji su zaboravili kada su zagrlili svoju decu

Klinika za Infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova postala je drugi dom za mnoge kosovske lekare, koji leče pacijente sa koronavirusom, piše Gazeta Ekspres.

Infektivna klinika u Prištini: Lekari i medicinske sestre koji su zaboravili kada su zagrlili svoju decu

Kako navodi taj medij, oni dolaze sa nadom da neće dugo ostati u bolnici, ali ne vraćaju se svi svojim kućama

Njihova jedina želja svakog jutra je da dišu lakše, bez pomoći aparata sa kiseonikom pored njihovog kreveta, piše Gazeta.

"Bez kiseonika (iz uređaja) plašim se da ne mogu da dišem", rekla je jedna žena starija od 60 godina.

Stanje pacijenata je ozbiljno, posebno onih starijih. Njihovoj  rodbini  nije dozvoljeno  da uđu unutra.

"Ovde su mi  roditelji. Oboje su zaraženi. Moj otac je bio u težem stanju, nije mogao da diše", rekao je jedan od članova porodice.

Pacijentima se terapija daje preko balkona soba, a blizu terase trospratne zgrade Klinike nalaze se članovi porodica obolelih, koja se nadaju dobrim vestima.

U nekim klinikama, gde se leče pacijenti sa koronavirusom članovima porodice su dozvoljene posete. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to je nedopustivo i tako nešto može prouzrokovati novo širenje virusa, piše Gazeta Ekspres.

Više od 100 pacijenata je hospitalizovano na toj klinici, a na celom Kosovu ima više od 300 pacijenata na lečenju.

"Broj pacijenata ne pada  ispod 100", kaže infektolog Murat Mehmeti, koji je svakog jutra na A odeljenju  Klinike za infektivne bolesti, gde se obično leče pacijenti oboleli od HIV-a.

Mehmeti kaže da i kada jedan pacijent bude otpušten, drugi  odmah dolazi na njegovo mesto.

Jedan od najstarijih lekara ove klinike je infektolog Salih Ahmeti. Prošao je kroz nekoliko pandemija na Kosovu od 1980. Ahmeti radi honorarno više od tri meseca.

"Tokom ovih meseci nisam spavao više od 3 ili 4 sata dnevno", priznaje Ahmeti, pokazujući koliko je teško suočavanje se sa ovom bolešću.

Lekari i medicinske sestre, koji su i zaboravili kada su zagrlili svoju decu, menjaju bele kombinezone nekoliko puta dnevno kako bi se zaštitili od infekcije.

Svi koji uđu u prostorije u kojima se nalaze pacijenti treba da nose zaštitnu odeću u kojoj je jako toplo u ovo doba leta. Zatim  stavljaju maske koje pokrivaju usta i nos, kao i štit koji se postavlja preko maske kako bi zaštitili oči i druge delove lica. Takođe, na obući se navlače  najlonske navlake, tako da su što manje izloženi infekciji.

Ni zdravstveni radnici nisu uspeli da izbegnu infekciju. Preko 350 lekara i medicinskih sestara širom Kosova zaraženo je koronavirusom.

Broj smrtnih slučajeva i infekcija koronavirusom porastao je od početka juna, kada su ukinute restriktivne mere za građane i privredu.

Od marta, kada su prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa, na Kosovu je registrovano preko 4.700 slučajeva  102 pacijenta su umrla, a preko 2 hiljade je izlečeno.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš