Ima li nade za viznu liberalizaciju u 2017

Uprkos brojnim obećanjima kosovskih zvaničnika vizna liberalizacija još uvek nije odobrena. Iako su tvrdili da su svi uslovi ispunjeni, liberalizacije neće biti dok ne bude ratifikovan Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i snažnije borbe protiv korupcije, poručuju iz Evropske komisije.

Ima li nade za viznu liberalizaciju u 2017

Predsednik Hašim Tači. uveren je da će građani Kosova uskoro moći da putuju bez viza u zemlje Šengen zone.

“Pozivam vas da lično nadgledate ispunjene uslove i zatražite odgovornost od vašeg osoblja kada se uslovi ne ispune na vreme i kvalitetno. Nedelje i meseci koji nam predstoje odlučujući su za proces vizne liberalizacije jer smo većinu uslova već ispunili. Nećemo dozvoliti da nam sloboda kretanja kasni zbog nečijeg nerada”, rekao je Tači u izjavi za Kosovapres.

Bivši premijer, sadašnji predsednik Kosova viznu liberalizaciju je obećao još 2010. godine, međutim sve do danas ostala su samo uveravanja da će to pitanje biti rešeno. Politički analitičar Imer Muškoljaj ne veruje da će do liberalizacije doći u 2017. godini.

“Kada bismo verovali obećanjima pre pet godina bismo mogli da se krećemo slobodno, bez viza”, kaže Muškoljaj.

Liberalizaciju viza u skorijem periodu ne očekuju ni predstavnici Samoopredeljenja, a kao glavne krivce vide vrh vlasti za koji kažu da je upleten u organizovani kriminal I korupciju.

“Pokušali smo u nekoliko navrata da rešimo problem, ali bezusepšno, jer nisu izrečene presude čelnicima države koji su duboko upleteni u organizovani kriminal i korupciju, a dok god su tu, ne mogu da se izbore protiv samih sebe. Nemamo podršku međunarodne zajednice da sa ovakvim trendovima korupcije u obrazovanju i zdravstvu idemo napred. Zato nema integracija na bilo kom polju, pa čak ni pravo na slobodno kretanje”, rekla je Donika Kadaj Bujupi. 

Međutim, poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani napominje da pitanje liberalizacije nije samo u rukama Vlade Kosova.

“Zavisi i od pojedinačnih stavova zemalja članica, imajući u vidu da Ukraina i Džordžija čine korake u ovom pravcu, iako je puno puta rečeno da u poređenju sa ovim državama, ali i drugim državama u regiji, Kosovo zaslužuje bezvizni režim. Upotrebljavaju se dvostruki standardi, od Kosova se očekuje mnogo, naročito po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala I korupcije, koji se smatraju neispunjenim uslovom”, rekla je Osmani za Kosovapres.

Podsetimo, zvaničnici EU izjavili su da građani Kosova neće moći slobodno da se kreću sve dok Skupština ne ratifikuje Sporazum o demarkaciji i Vlada počne borbu protiv ozbiljnih slučajeva korupcije i organizovanog kriminala.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš