I nakon pritiska iz Beograda Srbi se prijavljuju u BSK

Oko 700 mladih, uključujući pripadnike srpske zajednice i drugih manjina, nedavno se prijavilo za prijem u Bezbednosne snage Kosova (BSK) koje su u procesu transformacije u Vojsku Kosova.

I nakon pritiska iz Beograda Srbi se prijavljuju u BSK

Sveobuhvatnim planom tranzicije, predviđeno je da broj pripadnika BSK-a dostigne 5.000 aktivnih članova i 2.500 koji će biti u rezervnom sastavu.

Dritan Xhonbalaj, politički savetnik i portparol ministra odbrane, izjavio je za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, da će samo oni koji prođu testove postati deo BSK-a.

“U završnoj fazi regrutacije, BSK je primila 650 regruta koji će proći osnovnu obuku koja će trajati devet nedelja. Prva grupa od 350 regruta započela je osnovnu obuku. Druga grupa će nastaviti u septembru i nakon toga, u januaru naredne godine ovaj proces će biti završen“, rekao je Xhonbalaj.

Xhonbalaj kaže da je interesovanje mladih bilo ogromno, uključujući mlade ljude iz svih zajednica, bez izuzetka. Od 650 regruta, 11 posto, kaže Xhonbalaj, bilo je iz nevećinskih zajednica, čime se postigao, čak i premašio cilj BSK da deset odsto Vojske budu pripadnici nevećinskih zajednica.

Poslanik opozicije Rexhep Selimi, međutim, smatra da bi dinamika regrutovanja trebala biti brža.

„Dinamika regrutovanja bi trebalo da bude brža i stručnija, čak i priprema strukture treba da bude stručnija nego što je sada. Takođe, što se budžeta tiče, Vlada treba da dodeli dodatna sredstva BSK-u. Istovremeno, trebalo bi napredovati sa vojnom opremom i tehnologijom, ne isključujući naoružanje”, rekao je Selimi.

 

Bezbednosne snage Kosova su osnovane 2009. godine na osnovu Ahtisarijevog plana, dokumenta koji je doveo do nezavisnosti Kosova. Transformacija BSK u vojsku Kosova, trajaće od sedam do deset godina, a proces je započeo krajem 2018. godine, uz podršku SAD.

Prošle godine, nakon javnih poziva beogradskih vlasti i drugih pritisaka, desetine pripadnika srpske zajednice bili su primorani da napuste BSK. Međutim, sada se primećuje novi trend uključivanja srspkih članova i članova ostalih nevećinskih zajednica.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš